Limba: RO
Currency: RON
  • RON
Bine ai venit in libraria noastra online! |

Cosul de Cumparaturi

0 items

Dropdown Categories

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) | Cauza Arhiepiscopia Romano-Catolica Alba Iulia versus Romania

Data: 2012-09-27

 

Comunicat APADOR CH privind hotărârea CEDO în cauza Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, prin care România a fost sancționată pentru neretrocedarea bunurilor aparținând Bisericii Romano-Catolice
 
 
La data de 25 septembrie 2012, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunţat în cauza Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia c. României (cererea nr. 3303/03) şi a condamnat statul român pentru încălcarea articolului 1 Protocolul 1 adiţional la Convenţie (dreptul la respectarea proprietăţii). Reclamanta a fost susţinută în demersurile sale în faţa Curţii Europene de APADOR-CH, prin avocaţii cu care colaborează.
 
Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia s-a plâns Curţii Europene că nu a putut intra în posesia Bibliotecii ”Batthyaneum”, Muzeului și Institutului Astronomic al Episcopiei Romano-Catolice (situate în aceeași clădire din Alba-Iulia), deşi Ordonanţa de Urgență nr.13/1998 restituia aceste proprietăți comunității maghiare. În practică, restituirea nu s-a produs nici după 14 ani de la reglementare, deoarece comisia specială, formată din reprezentanții Guvernului și ai comunității și prevăzută de ordonanță, nu a finalizat demersurile necesare. Mai mult, Curtea a apreciat că, în realitate, această comisie nu a fost niciodată constituită. Abia în 2004 competențele privind restituirea au fost transferate unei alte comisii, dar nici aceasta nu a finalizat procedura, iar reclamanta nu a avut la dispoziție nicio cale de atac împotriva acestei situații.
  
Prin hotârârea pronunțată, Curtea Europeană a stablit că autoritățile române, sub controlul Comitetului de Miniștrii al Consiliului Europei, au obligația de a alege măsurile de reparație potrivite pentru a pune capăt violării Convenției europene a drepturilor omului. 
 
Pentru prejudiciul moral produs de întârzierea timp de 14 ani a finalizării procedurii de restituire a bunurilor în litigiu, Curtea a hotărât ca statul român să plătească reclamantei suma de 15.000 de euro cu titlul de daune morale.
 
Textul integral al hotărârii este disponibil pe pagina de Internet a Curții la adresa: www.echr.coe.int/echr/en/hudoc/

Like on FaceBook

V-a placut postarea noastra, dati-ne un like pe FaceBook! Multumim yessmiley

 
 

Recomandari din librarie