Limba: RO
Currency: RON
  • RON
Bine ai venit in libraria noastra online! |

Cosul de Cumparaturi

0 items

Dropdown Categories

Productia, reproductia si ameliorarea taurinelor | Vol. IV: Tehnologia de exploatare a taurinelor pentru productia de lapte

Code: 978-973-87716-8-0 | Rating: Rating: 10
Descriere

În creşterea şi exploatarea taurinelor pentru producţia de lapte trebuie să avem în vedere pe de o parte tendinţele actuale cu privire la nivelul performanţelor individuale medii de producţie ale speciei, iar pe de altă parte, a orientărilor ce vizează volumul producţiilor de lapte marfă totală şi a calităţii acesteia în funcţie de destinaţie şi mod de valorificare, în toate cazurile în inter-relaţie cu celelalte specii care asigură fondul mondial al producţiei de lapte. în acest context, remarcăm evoluţia producţiei totale de lapte realizată în medie anual pe locuitor, care în ultimii 30-35 ani a scăzut cu 12,37%, în condiţiile în care producţia mondială de lapte a crescut în acelaşi interval de timp cu 23,91%, raport care însă a fost influenţat nemijlocit de marele decalaj de creştere în timp a populaţiei umane. În acelaşi timp, în funcţie de principalele componente ale laptelui şi mai ales al nivelului producţiilor individuale, preferinţele sunt îndreptate în zonele geografice temperate spre taurine, iar în cele calde şi umede spre bubaline, bovinele întrunind principalele specii crescute şi exploatate pentru producţia de lapte. De remarcat progresele tehnico-ştiinţifice realizate mai ales în ultimii 50 ani, care au condus la ameliorarea şi specializarea raselor pe direcţii de producţie, la optimizarea tehnologiilor de creştere şi exploatare, realizări concretizate în performanţe de producţie individuale ridicate, care în majoritatea ţărilor cu economie dezvoltată depăşeşte 6000 kg lapte, cu conţinut în medie de peste 4% grăsime şi de 3,3% proteină, unde producţiile medii individuale pe exploataţii variază între 7-14 mii kg lapte, recordul producţiei individuale de lapte depăşind 30 mii kg/lactaţie. 

Detalii tehnice

ISBN: 978-973-87716-8-0
Titlul cartii: Productia, reproductia si ameliorarea taurinelor | Vol. IV: Tehnologia de exploatare a taurinelor pentru productia de lapte
Autor | Autori: Constantin Velea, Gheorghe Marginean
Publicat de: Editura AgroTehnica
Colectia: Cresterea taurinelor
Data aparitiei: 2009
Formatul: Academic, Carte Brosata
Numar de pagini: 373
Price: 60.00 Lei
Cantitate:
Trimite unui prieten Voteaza / Scrie opinia ta Adauga la lista de dorinte Compara cu alte produse

 

CUPRINS
VOLUMUL IV
 
Capitolul 10
Tehnologia de exploatare a taurinelor pentru producţia de lapte   // pag. 993
10.1. Producţia de lapte şi mecanismul de producere al acestuia  // pag.1000
10.1.1. Structura anatomică a glandei mamare   // pag. 1000
10.1.2. Creşterea şi dezvoltarea glandei mamare   // pag. 1005
10.1.3. Compoziţia chimică a laptelui şi originea acestora   // pag. 1013
10.1.4. Mecanismul de producere şi de secreţie al laptelui - lactogeneza    // pag. 1022
10.1.5. Galactopoeza   // pag. 1029
10.2. Factorii care influenţează producţia cantitativă şi calitativă de lapte   // pag. 1037
10.2.A. Factorii care influenţează producţia individuală de lapte   // pag. 1037
10.2.1. Factorii interni care influenţează producţia individuală de lapte   // pag. 1037
10.2.1.1. Factorii etnici sau genetici   // pag. 1037
10.2.1.2. Factorii fiziologici dependenţi de vârstă care influenţează producţia individuală de lapte   // pag. 1046
10.2.1.3. Factorii fiziologici dependenţi de activitatea de reproducţie   // pag. 1049
10.2.1.4. Factorii fiziologici dependenţi de producţie   // pag. 1052
10.2.1.5. Factorii interni dependenţi de constituţia animalului   // pag. 1060
10.2.1.6. Starea de sănătate   // pag. 1063
10.2.1.7. Comportamentul   // pag. 1067
10.2.2. Factorii externi care influenţează producţia individuală de lapte   // pag. 1069
10.2.2.1. Factorii de exploatare de natură tehnică   // pag. 1070
10.2.2.2. Factorii de exploatare de natură organizatorică   // pag. 1072
10.2.2.3. Factorii mediului externi climatici care influenţează producţia de lapte   // pag. 1077
10.2.2.4. Factorii mediului extern pedoclimatici care influenţează producţia individuală de lapte   // pag. 1085
10.2.B. Factorii care influenţează producţia totală de lapte   // pag. 1085
10.2.C. Factorii care influenţează producţia de lapte marfă   // pag. 1086
10.3. Aprecierea producţiei de lapte şi modul de exprimare a acesteia   // pag. 1087
10.3.1. Controlul cantitativ al producţiei de lapte   // pag. 1089
10.3.1.1. Controlul global al producţiei de lapte   // pag. 1090
10.3.1.2. Controlul individual al producţiei de lapte   // pag. 1092
10.3.1.3. Calcularea, exprimarea şi interpretarea datelor controlului individual   // pag. 1097
10.3.2. Controlul calitativ al producţiei de lapte   // pag. 1109
10.3.2.1. Aprecierea organoleptică a laptelui   // pag. 1110
10.3.2.2. Aprecierea însuşirilor fizice ale laptelui   // pag. 1110
10.3.2.3. Aprecirea însuşirilor chimice ale laptelui   // pag. 1111
10.4. Tehnologia de hrănire a vacilor exploatate pentru producţia de lapte   // pag. 1114
10.4.1. Specificul şi particularităţile digestiei    // pag. 1114
10.4.2. Metabolismul şi particularităţile acestuia la taurine   // pag. 1131
10.4.3. Specificul hrănirii vacilor de lapte   // pag. 1139
10.4.3.1. Necesarul de nutrienţi    // pag. 1139
10.4.3.2. Principalele nutreţuri utilizate în alimentaţia vacilor de lapte şi acţiunea specifică a acestora   // pag. 1162
10.4.4. Organizarea şi practica hrănirii   // pag. 1200
10.4.5. Tehnica de hrănire a vacilor din rasele de carne în lactaţie   // pag. 1211
10.5. Tehnica şi practica mulsului   // pag. 1213
10.5.1. Principiile mulsului raţional   // pag. 1213
10.5.2. Tehnica şi practica mulsului   // pag. 1215
10.5.2.1. Tehnica şi practica mulsului manual   // pag. 1217
10.5.2.2. Tehnica şi practica mulsului mecanic   // pag. 1220
10.6. Tehnica de întreţinere a vacilor de lapte   // pag. 1243
10.6.1. Tehnica de întreţinere în adăposturi închise   // pag. 1244
10.6.1.1. Condiţiile de microclimat   // pag. 1245
10.6.1.2. Organizarea interioară a adăposturilor închise cu întreţinere în sistem legat   // pag. 1249
10.6.1.3. Organizarea interioară a adăposturilor închise cu întreţinere liberă   // pag. 1266
10.6.2. Tehnica de întreţinere în adăposturi semideschise   // pag. 1277
10.6.3. Tehnica de întreţinere în adăposturi deschise   // pag. 1279
10.6.4. Amenajări şi construcţii anexe   // pag. 1280
10.6.4.1. Padocuri de mişcare şi însorire   // pag. 1280
10.6.4.2. Spaţii de depozitarea nutreţurilor   // pag. 1282
10.6.4.3. Amenajări şi construcţii anexe tehnologice   // pag. 1287
10.6.5. Tehnica de întreţinere în sezonul de vară   // pag. 1288
10.6.6. Tehnica de îngrijire a vacilor de lapte   // pag. 1290
10.7. Indici tehnico-economici în fermele de creşterea şi exploatarea vacilor de lapte   // pag. 1298
10.7.1. Principalii parametri tehnico-economici în fermele de exploatare a vacilor pentru producţia de lapte   // pag. 1299
10.7.2. Balanţa furajeră   // pag. 1310
10.7.3. Sistem constructiv   // pag. 1310
10.7.4. Parametri economico-financiari   // pag. 1310
10.8. Tipuri de exploataţii   // pag. 1312
10.9. Tehnica de valorificare a producţiei de lapte   // pag. 1323
10.9.1. Condiţii de valorificare a laptelui   // pag. 1324
10.9.2. Tratamentul primar al laptelui   // pag. 1325
10.9.3. Organizarea şi utilizarea lăptăriilor   // pag. 1332
10.10. Producţia de dejecţii, tehnica de gospodărire şi de valorificare a acestora   // pag. 1336
 
Capitolul 11
Posibilităţi şi mijloace de creştere a eficienţei economice în exploatarea taurinelor   // pag. 1339
11.1. Creşterea eficienţei economice prin sporirea nivelului de producţie   // pag. 1342
11.2. Creşterea eficienţei economice pe seama reducerii costului pe unitatea de produs   // pag. 1343
11.3. Creşterea eficienţei economice prin valorificarea calitativ superioară a producţiei    // pag. 1346
 
Bibliografie   // pag. 1349
ISBN: 978-973-87716-8-0
Titlul cartii: Productia, reproductia si ameliorarea taurinelor | Vol. IV: Tehnologia de exploatare a taurinelor pentru productia de lapte
Autor | Autori: Constantin Velea, Gheorghe Marginean
Publicat de: Editura AgroTehnica
Colectia: Cresterea taurinelor
Data aparitiei: 2009
Formatul: Academic, Carte Brosata
Numar de pagini: 373

by Administrator Librarie online, 01 Feb 2013

Datorită valorii biologice ridicate a laptelui, acest produs reprezintă o sursă alimentară deosebit de importantă pentru omenire şi foarte mult apreciată, atât pentru consum în stare proaspătă cât şi sub formă de produse prelucrate. Aşa cum spuneam, dintre toate speciile animalelor de fermă, principalul furnizor de lapte îl reprezintă bovinele (96,53%), iar dintre acestea taurinele (84,66%). Valoarea alimentară deosebită a laptelui este dată de componentele sale chimice (tabelul 68,363), care la vacă conţine peste 100 substanţe utile şi necesare în alimentaţia omului, reprezentate de peste 220 aminoacizi, cea 25 vitamine, mai mult de 45 substanţe minerale ş.a. Pe lângă calităţile alimentare complexe ale laptelui, producerea lui se realizează în condiţii de mare economicitate, transformarea valorii nutritive a furajelor ingerate în produs util realizându-se în proporţie de 30-50%, faţă de numai 20% în producţia de carne sau a altor asemenea produse animale.