CUPRINS
Introducere // pag. 7
Capitolul 1. Managementul tehnic şi igienic privind mulsul raţional al vacilor de lapte // pag. 11
1.1. Bazele morfo-structurale şi fiziologice privind secreţia şi ejecţia laptelui //pag. 11
1.2. Sisteme, tehnici, tehnologii şi principii privind mulsul raţional //pag. 22
1.3. Mulsul raţional şi igienic al vacilor de lapte //pag. 64
Bibliografie selectivă //pag. 71
Capitolul 2. Tratarea primară, recepţia, livrarea, colectarea şi transportul laptelui crud integral de vacă //pag. 73
2.1. Tratarea primară a laptelui crud //pag. 74
2.2. Recepţionarea, livrarea, colectarea şi transportul laptelui crud integral //pag. 101
2.3. Transportul şi recepţia laptelui crud integral la procesator //pag. 109
Bibliografie selectivă //pag. 117
Capitolul 3. Microorganismele din laptele de vacă, sursele de contaminare/poluare şi mijloace de prevenire //pag. 119
3.1. Microorganismele din lapte, sursele de contaminare şi mijloacele de prevenire //pag. 119
3.2. Poluarea laptelui de vacă //pag. 132
3.3. Măsuri de prevenire ale poluării laptelui de vacă //pag. 141
Bibliografie selectivă //pag. 145
Capitolul 4. Proprietăţile, defectele şi falsificările laptelui crud integral de vacă //pag. 147
4.1. Proprietăţile senzoriale şi fizice normale ale laptelui crud integral de vacă //pag. 147
4.2. Proprietăţile chimice ale laptelui crud integral de vacă şi evaluarea lor //pag. 156
4.3. Defectele şi falsificările laptelui crud integral de vacă //pag. 173
Bibliografie selectivă //pag. 186
Capitolul 5. Managementul calităţii laptelui destinat procesării //pag. 189
5.1. Sisteme de management privind asigurarea calităţii laptelui //pag. 189
5.2. Ghid de bune practici de lucru în producerea şi procesarea laptelui //pag. 201
5.3. Proiectarea unor măsuri privind implementarea sistemului de management al siguranţei laptelui şi produselor lactate //pag. 212
Bibliografie selectivă //pag. 243
Capitolul 6. Pasteurizarea şi efectele asupra calităţii laptelui //pag. 245
6.1. Concept, obiective şi procedee de pasteurizare a laptelui //pag. 245
6.2. Tehnica şi controlul pasteurizării laptelui //pag. 249
6.3. Efectele pasteurizării asupra proprietăţilor laptelui //pag. 271
Bibliografie selectivă //pag. 293
Capitolul 7. Sterilizarea şi efectele asupra calităţii laptelui //pag. 295
7.1. Concept, obiective şi procedee de sterilizare a laptelui //pag. 295
7.2. Tehnica şi controlul sterilizării laptelui //pag. 303
7.3. Efectele sterilizării asupra proprietăţilor laptelui //pag. 330
Bibliografie selectivă //pag. 335
5
by Administrator librarie, 07 Mar 2013
Managementul producerii laptelui de calitate
Laptele constituie un aliment natural complet, foarte uşor asimilabil de organism şi de neînlocuit în hrana omului. Astfel, laptele este indispensabil în alimentaţia copiilor, bătrânilor, femeilor gravide sau care alăptează şi lucrătorilor care muncesc în medii toxice (industriei chimice şi minieră, precum şi în tipografii), întrucât are însuşirea de a fixa şi face inofensive substanţele toxice pătrunse în organism, care sunt eliminate.