Limba: RO
Currency: RON
  • RON
Bine ai venit in libraria noastra online! |

Cosul de Cumparaturi

0 items

Dropdown Categories

Vanzarea in Noul Cod civil | Carte de Ion Turcu

Code: 978-973-115-961-4 | Rating: Rating: 10
Descriere

Fiecare Carte a noului Cod civil aduce elemente de noutate în raport cu reglementarea actuală, adaptând normele civile realităţilor de astăzi şi tendinţelor legislative reformatoare manifestate în alte sisteme de drept. Astfel de elemente de noutate se regasesc si in materia contractului de vanzare-cumparare, cel mai important contract din sistemul nostru de drept si nu numai.

Referindu-ne la lucrarea e faţă, spre deosebire de monografiile publicate până în prezent, la noi şi în alte părţi, consacrate acestui contract, cartea profesorului Ion Turcu tratează contractul împreuna cu obiectul său şi nu izolat. Aceasta contribuie la o mai completă înţelegere a vânzării, cel mai uzual contract. Totodată, lărgeşte substanţial sfera persoanelor interesate de acest contract.

Detalii tehnice

ISBN: 978-973-115-961-4
Titlul cartii: Vanzarea in Noul Cod civil
Autor | Autori: Ion Turcu
Publicat de: Editura C.H. Beck
Colectia: Drept civil - Praxis
Data aparitiei: Decembrie, 2011
Numar de pagini: 856
Price: 149.00 Lei
Cantitate:
Trimite unui prieten Voteaza / Scrie opinia ta Adauga la lista de dorinte Compara cu alte produse

 

EXTRAS:
 
"Este firesc ca o lucrare de o asemenea anvergură  să aibă unele scăpări involuntare scuzabile, dacă până şi în soare s-au găsit pete. Exemplificăm exclusiv din dorinţa de a preveni asupra unor posibile erori ale practicienilor dreptului privat cu următoarele:  
 
(1) Drepturi şi nu bunuri! 
Obiectul contractului şi obiectul vânzării sunt deopotrivă drepturile, aşa cum rezultă din art. 1650, 1672 şi 1673 NCC. Nu trebuie să ne lăsăm derutaţi de ezitările codului între drepturi şi bunuri. Chiar dacă în art. 1657-1659 şi în art. 1672 se vorbeşte despre bunuri, trebuie să citim şi aici drepturi şi nu bunuri.  
 
(2) Locul şi data plăţii sunt reglementate în art. 1720 NCC.  
 
Dacă acestea sunt reguli privind o parte din aspectele plăţii preţului, celelalte condiţii ale preţului sunt împrăştiate în textul acestui cod: 
a) condiţiile preţului au normele de bază în art. 1660-1665 din Capitolul VI,  Secţiunea a 3-a; 
b) determinarea preţului între profesionişti este reglementată în art. 1233, 1234 din Capitolul I, secţiunea a 3-a a Cărţii a V-a; 
c) reglementarea plăţii preţului ca obligaţie a cumpărătorului o regăsim în art. 1719-1728 din Capitolul I al Titlului IX, tot din Cartea a V-a. 
Nu este o crimă această împrăştiere, dar agravantă este absenţa oricărei referinţe în textul unuia dintre cele trei module cu privire la existenţa şi locul celorlalte două module.  
În numeroase locuri ale intervenţiei sale, Legea nr. 71/2011 a subliniat necesitatea sau, cel puţin, oportunitatea modificării textului invocând acurateţea juridică sau terminologică. Credem că aici era necesară o astfel de propune de modificare, dar ea lipseşte.  
Totodată, credem că acurateţea terminologică ar fi reclamat înlocuirea cuvântului „vândut” cu „cumpărat” în art. 1717, 1718 NCC pentru că textul este conceput de pe poziţia cumpărătorului şi reprezintă imaginea în oglindă a acestuia, după ce s-au expus anterior obligaţiile celeilalte părţi."
 
 
 
 
CE ESTE CONTRACTUL DE VÂNZARE-CUMPĂRARE POTRIVIT NOULUI COD CIVIL?
 
Conform art. 1650 din Noul Cod civil, vânzarea este contractul prin care vânzătorul transmite sau, după caz, se obligă să transmită cumpărătorului proprietatea unui bun în schimbul unui preţ pe care cumpărătorul se obligă să îl plătească.Poate fi, de asemenea, transmis prin vânzare un dezmembrământ al dreptului de proprietate sau orice alt drept.
 
 
ISBN: 978-973-115-961-4
Titlul cartii: Vanzarea in Noul Cod civil
Autor | Autori: Ion Turcu
Publicat de: Editura C.H. Beck
Colectia: Drept civil - Praxis
Data aparitiei: Decembrie, 2011
Numar de pagini: 856

by Administrator Libraria LexMag.ro, 26 Sep 2012

Fata de vechiul cadru legal, in Noul Cod civil contractul de vanzare-cumparare este reglementat mult mai clar. Spre exemplu, Vânzarea era definită de art. 1294 C. civ. anterior , ca fiind „o convenţie prin care două părţi se obligă între sine, una a transmite celeilalte proprietatea unui lucru şi aceasta a plăti celei dintâi preţul lui”. Se observă că definiţia dată de Codul nostru civil anterior nu era exactă din punctul de vedere al aplicării principiului consensualismului şi al momentului executării obligaţiei „de dare”, de transmitere a proprietăţii lucrului.