Limba: RO
Currency: RON
  • RON
Bine ai venit in libraria noastra online! |

Cosul de Cumparaturi

0 items

Dropdown Categories

Comentariile Codului civil: FAMILIA | 2012

Code: 978-606-522-783-5 | Rating: Rating: 10
Descriere

Lucrarea dezbate principalele institutii privind familia reglementate acum de Noul Cod civil, intrat in vigoare la 1 Septembrie 2011.

Detalii tehnice

ISBN: 978-606-522-783-5
Titlul cartii: Comentariile Codului civil. FAMILIA
Autor | Autori: Gabriela Cristina Frentiu
Publicat de: Editura Hamangiu
Colectia: Comentariile Noului Cod civil
Data aparitiei: Septembrie 2012
Formatul: A5
Numar de pagini: 752
Price: 75.00 Lei
Cantitate:
Trimite unui prieten Voteaza / Scrie opinia ta Adauga la lista de dorinte Compara cu alte produse

 

Familia îndeplineşte funcţii fundamentale în raport atât cu individul, dar mai ales cu societatea. Se pune astfel accentul pe ansamblul şi natura relaţiilor manifestate în grup, ca şi pe latura dinamica funcţională care conferă specificitate familiei, în raport cu alte forme de comunitate. Pentru continuarea existenţei a rasei umane, copiii au cel mai important rol, ori, în acest sens, familia este unicul reproducător. Familia, în orice societate,  reprezintă factorul primordial al socializării şi integrării sociale a descendenţilor, cadrul fundamental în interiorul căruia sunt satisfăcute trebuinţele membrilor săi. Familia - în calitatea sa de mediu natural şi de grup primar - este pentru copil primul intermediar în relaţiile cu societatea şi constituie matricea care-i imprimă trăsături morale şi de caracter durabile.
 
Din punct de vedere juridic, „familia desemnează grupul de persoane între care există drepturi şi obligaţii, care izvorăsc din căsătorie, rudenie (inclusiv adopţia), precum şi din alte raporturi asimilate relaţiilor de familie” . În acest sens, familia reprezintă o realitate juridică prin reglementarea ei de către lege . Putem spune astfel că, izvoarele familiei sunt căsătoria, rudenia şi înfierea. Toate acestea sunt discutate pe larg in lucrarea de fata, tinand cont, desigur, si de normele Noului Cod civil si Legii nr. 71/2011, care reglementeaza in prezent ramura dreptului familiei.
 
 
 

 

 
 
ISBN: 978-606-522-783-5
Titlul cartii: Comentariile Codului civil. FAMILIA
Autor | Autori: Gabriela Cristina Frentiu
Publicat de: Editura Hamangiu
Colectia: Comentariile Noului Cod civil
Data aparitiei: Septembrie 2012
Formatul: A5
Numar de pagini: 752

by Administrator Libraria Juridica LexMag.ro, 14 Oct 2012

Lucrarea analizeaza dispozitiile noului Cod civil in materia familiei, fiind evidentiate numeroase elemente de noutate fata de reglementarea anterioara din Codul familiei. Astfel, se remarca posibilitatea sotilor de a opta intre trei regimuri matrimoniale (regimul comunitatii legale, regimul separatiei de bunuri si regimul comunitatii conventionale), renuntandu-se astfel la regimul legal, obligatoriu si imuabil al comunitatii de bunuri; posibilitatea modificarii conventionale a regimului matrimonial ales, precum si posibilitatea schimbarii regimului comunitatii de bunuri, la cererea unuia dintre soti, pe cale judiciara, ca masura de protectie. Este reglementata expres institutia logodnei, se recunoaste sotilor dreptul de a stipula o clauza de preciput, se simplifica procedura divortului dincolo de ceea ce s-a realizat prin Legea nr. 202/2010, locuinta familiei se bucura de o reglementare distincta, ca masura de protectie a familiei, este reglementat dreptul la despagubiri al sotului nevinovat care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, precum si dreptul la prestatie compensatorie al sotului reclamant atunci cand divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului parat, se introduce conceptul de autoritate parinteasca, regula generala fiind aceea ca ea se exercita de ambii parinti. Noile reglementari aduc modificari si in materia adoptiei, instituind principiul celeritatii in indeplinirea oricaror acte referitoare la procedura adoptiei, extinzand aria celor care nu pot adopta la toate persoanele cu boli psihice si cu handicap mintal etc.

by Anonim, 14 Oct 2012

În cadrul Secţiunii a 2-a a Capitolului IV din Legea nr. 71/2011 sunt modificate şi completate o serie de dispoziţii cuprinse în Cartea a II-a „Despre familie” a noului Cod civil. Una dintre modificările cu cele mai importante consecinţe pentru activitatea instanţelor judecătoreşti priveşte art. 265 N.C.civ., care stabileşte competenţa în materia cauzelor privind dreptul familiei. Spre deosebire de reglementarea cuprinsă în forma iniţială a noului Cod civil, în care competenţa instanţei de tutelă cuprindea toate măsurile judiciare şi toate litigiile privind aplicarea dispoziţiilor cărţii a 2-a „Despre familie” a acestui act normativ, modificarea intervenită prin art. 52 pct. 1 din Legea nr. 71/2011 extinde competenţa acestei instanţe şi la măsurile de ocrotire a copilului prevăzute în legi speciale. Prin urmare, toate cauzele privind măsurile de protecţie specială a copilului, prevăzute în Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului vor trece din competenţa completelor specializate în materie de minori şi familie ale tribunalului (respectiv, a tribunalului pentru minori şi familie) în competenţa instanţei de tutelă, care va funcţiona la nivelul judecătoriei.