Familia îndeplineşte funcţii fundamentale în raport atât cu individul, dar mai ales cu societatea. Se pune astfel accentul pe ansamblul şi natura relaţiilor manifestate în grup, ca şi pe latura dinamica funcţională care conferă specificitate familiei, în raport cu alte forme de comunitate. Pentru continuarea existenţei a rasei umane, copiii au cel mai important rol, ori, în acest sens, familia este unicul reproducător. Familia, în orice societate, reprezintă factorul primordial al socializării şi integrării sociale a descendenţilor, cadrul fundamental în interiorul căruia sunt satisfăcute trebuinţele membrilor săi. Familia - în calitatea sa de mediu natural şi de grup primar - este pentru copil primul intermediar în relaţiile cu societatea şi constituie matricea care-i imprimă trăsături morale şi de caracter durabile.
Din punct de vedere juridic, „familia desemnează grupul de persoane între care există drepturi şi obligaţii, care izvorăsc din căsătorie, rudenie (inclusiv adopţia), precum şi din alte raporturi asimilate relaţiilor de familie” . În acest sens, familia reprezintă o realitate juridică prin reglementarea ei de către lege . Putem spune astfel că, izvoarele familiei sunt căsătoria, rudenia şi înfierea. Toate acestea sunt discutate pe larg in lucrarea de fata, tinand cont, desigur, si de normele Noului Cod civil si Legii nr. 71/2011, care reglementeaza in prezent ramura dreptului familiei.
ISBN:
978-606-522-783-5
Titlul cartii:
Comentariile Codului civil. FAMILIA
Autor | Autori:
Gabriela Cristina Frentiu
Publicat de:
Editura Hamangiu
Colectia:
Comentariile Noului Cod civil
Data aparitiei:
Septembrie 2012
Formatul:
A5
Numar de pagini:
752
5by Administrator Libraria Juridica LexMag.ro, 14 Oct 2012
Comentariile Codului civil: FAMILIA | 2012
Lucrarea analizeaza dispozitiile noului Cod civil in materia familiei, fiind evidentiate numeroase elemente de noutate fata de reglementarea anterioara din Codul familiei. Astfel, se remarca posibilitatea sotilor de a opta intre trei regimuri matrimoniale (regimul comunitatii legale, regimul separatiei de bunuri si regimul comunitatii conventionale), renuntandu-se astfel la regimul legal, obligatoriu si imuabil al comunitatii de bunuri; posibilitatea modificarii conventionale a regimului matrimonial ales, precum si posibilitatea schimbarii regimului comunitatii de bunuri, la cererea unuia dintre soti, pe cale judiciara, ca masura de protectie. Este reglementata expres institutia logodnei, se recunoaste sotilor dreptul de a stipula o clauza de preciput, se simplifica procedura divortului dincolo de ceea ce s-a realizat prin Legea nr. 202/2010, locuinta familiei se bucura de o reglementare distincta, ca masura de protectie a familiei, este reglementat dreptul la despagubiri al sotului nevinovat care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, precum si dreptul la prestatie compensatorie al sotului reclamant atunci cand divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului parat, se introduce conceptul de autoritate parinteasca, regula generala fiind aceea ca ea se exercita de ambii parinti. Noile reglementari aduc modificari si in materia adoptiei, instituind principiul celeritatii in indeplinirea oricaror acte referitoare la procedura adoptiei, extinzand aria celor care nu pot adopta la toate persoanele cu boli psihice si cu handicap mintal etc.
5by Anonim, 14 Oct 2012
Comentariile Codului civil: FAMILIA | 2012
În cadrul Secţiunii a 2-a a Capitolului IV din Legea nr. 71/2011 sunt modificate şi completate o serie de dispoziţii cuprinse în Cartea a II-a „Despre familie” a noului Cod civil.
Una dintre modificările cu cele mai importante consecinţe pentru activitatea instanţelor judecătoreşti priveşte art. 265 N.C.civ., care stabileşte competenţa în materia cauzelor privind dreptul familiei. Spre deosebire de reglementarea cuprinsă în forma iniţială a noului Cod civil, în care competenţa instanţei de tutelă cuprindea toate măsurile judiciare şi toate litigiile privind aplicarea dispoziţiilor cărţii a 2-a „Despre familie” a acestui act normativ, modificarea intervenită prin art. 52 pct. 1 din Legea nr. 71/2011 extinde competenţa acestei instanţe şi la măsurile de ocrotire a copilului prevăzute în legi speciale. Prin urmare, toate cauzele privind măsurile de protecţie specială a copilului, prevăzute în Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului vor trece din competenţa completelor specializate în materie de minori şi familie ale tribunalului (respectiv, a tribunalului pentru minori şi familie) în competenţa instanţei de tutelă, care va funcţiona la nivelul judecătoriei.
Cartea a VII-a – „Dispoziţii de Drept Internaţional Privat” a Noului Cod civil al României a avut menirea de a integra prevederile Legii nr. 105/1992, revizuite însă, pentru a fi puse în acord cu noua concepţie în materia dreptului familiei, cuprinsă în cod, şi cu instrumentele Uniunii Europene şi internaţionale în domeniul dreptului internaţional privat.
Cartea a VII-a din Noul Cod civil cuprinde în cadrul Titlului I dispoziţiile generale în materie, iar în cadrul Titlului II conflictele de legi referitoare la: persoane, familie, bunuri, moştenire, actul juridic civil, obligaţii, cambie, bilet la ordin şi cec, fiducie şi prescripţie extinctivă.
În materia pe care o avem în vedere, la data intrării în vigoare a Noului Cod civil au fost abrogate art. 1-33 şi art. 36-147 din Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat [conform art. 230 lit. q) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil].
Drept Civil. Sinteze pentru pregatirea examenelor de admitere si definitivare in profesia de avocat (Autori: Av. Eduard Dragomir, Av. Roxana Paliță) - Editia a III-a, Editura Nomina Lex, Bucuresti, 2012.
În elaborarea editiei a III-a, apărută în august 2012, s-a avut în vedere tematica recomandata de institutiile abilitate pentru examenul de admitere in barou, sesiunea octombrie 2012.
Ca noutate fata de vechile editii, Editia a III-a a acestui manual de drept civil este structurata in doua parti.
In prima parte se analizeaza tematica care se cere pentru examenele in avocatura din Noul Cod civil - respectiv Aplicabilitatea in timp a Noului Cod civil si Actul Juridic Civil, iar in partea a doua sunt prezentate posibile subiecte de examen si analiza detaliata a acestora, atat conform noului cod civil, cat si conform codului civil anterior, in functie de situatie.
Tot ca noutati, dar de natura tehnica, de aceasta data, se remarca calitatea crescuta a a realizarii cartii, calitatea hartiei imbunatatita, coperta cartonata si modul de legare cusut.
Ediţia de faţă cuprinde: Noul Cod civil ad litteram, astfel cum a fost republicat în Monitorul Oficial nr. 505 din 15 iulie 2011; Un extras din Legea nr. 71/2011, legea de punere în aplicare a Noului Cod civil; Ordonanţa nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligaţii bănești, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar (Integral); Ordonanţa de urgenţă nr. 79/2011 pentru reglementarea unor măsuri necesare intrării în vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (Integral); Ordinul nr. 11/2011 privind aprobarea Regulamentului Băncii Naţionale a României și al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/10/2011 referitor la plasamentele prevăzute de art. 831 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil (Integral); Index alfabetic.
Linia comuna a intregii serii de comentarii o reprezinta abordarea practica a subiectelor; toate aceste lucrari sunt gandite spre a servi ca instrumente de lucru pentru judecatori, avocati, notari, consilieri juridici, registratori de carte funciara si celelalte categorii de practicieni ai dreptului.
Prezenta lucrare propune nu numai o tratare abstracta a persoanelor juridice, ci reprezinta si o incercare, de un real folos practic, de a delimita persoanele juridice ca subiecte de drept de toate celelalte entitati fara personalitate juridica existente in dreptul nostru, mai ales in conditiile in care infiintarea haotica a persoanelor juridice de drept public creeaza serioase dificultati practice (spre exemplu, o agentie sau o directie poate avea personalitate juridica sau nu, in functie de prevederile actului de infiintare).
S-a urmarit, de asemenea, sesizarea lacunelor legislative generate de aplicarea Codului civil in vigoare ca norma generala in aceasta materie, in conditiile in care majoritatea normelor speciale ce reglementeaza functionarea diverselor categorii de persoane juridice sunt incomplete, precum si prezentarea unor solutii jurisprudentiale si formularea de propuneri de lege ferenda, in contextul in care societatile comerciale, asociatiile si fundatiile sunt singurele categorii de persoane juridice ce beneficiaza de o reglementare completa si complexa.
b) Care sunt condiţiile de fond la încheierea logodnei?
c) Care sunt efectele logodnei – drepturile şi obligaţiile logodnicilor?
d) Este posibilă practic încheierea unei căsătorii fără încheierea unei logodne?
e) Care sunt efectele ruperii/încetării logodnei?
III. Speţe
1. La data de 17 aprilie 2012 a avut loc o petrecere cu ocazia logodnei dintre A şi B, ambii majori, la locuinţa părinţilor lui A şi în prezenţa a 50 de invitaţi. În acest cadru solemn, A şi B au consim- ţit, în faţa tuturor celor prezenţi, să se căsătorească. Data nunţii a fost stabilită pentru 12 octombrie 2012, dată la care A s-a prezentat în faţa ofiţerului stării civile şi a cerut încheierea căsătoriei cu B, aducând totodată 2 martori care au recunoscut faptul că B şi-a dat consimţământul la căsătorie încă de la data de 17 aprilie 2012.
Ce ar trebui să facă ofiţerul de stare civilă?
2. În data de 1 octombrie 2011, A a cerut-o de soţie pe B, propunându-i să se căsătorească în data de 1 iunie 2012. B a fost de acord cu propunerea, solicitând însă şi obţinând de la acesta încheierea unei convenţii scrise prin care A promite că, în cazul în care se va răzgândi în privinţa încheierii căsătoriei, îi va plăti lui B o compensaţie de 10.000 de euro pentru suferinţa emoţională şi pentru afectarea imaginii în faţa rudelor şi a cunoscuţilor care vor fi invitaţi la o nuntă ce nu va mai avea loc. La data de 25 mai 2012, A a anunţat-o pe B că nu doreşte să se mai căsătorească cu ea, cei 1. Logodna 3 200 de invitaţi urmând a fi anunţaţi că nunta nu va mai avea loc. B introduce a acţiune civilă împotriva lui A, solicitând obligarea acestuia la plata sumei de 10.000 de euro cu titlu de daune morale pentru ruperea abuzivă a logodnei.
Motivaţi în detaliu cererea lui B. Formulaţi şi apărarea lui A.
3. A şi B, logodiţi la 1 decembrie 2011, au primit ca daruri de logodnă un autoturism, un lingou de aur de 50 de grame, o vază, o cafetieră, un robot de bucătărie şi suma de 10.000 de lei. În urma ruperii logodnei prin acordul celor doi, persoanele care au făcut aceste daruri au solicitat restituirea lor. Determinaţi care sunt darurile supuse restituirii.
Ce se întâmplă în cazul în care căsătoria nu se încheie ca urmare a decesului lui A înainte de data nunţii?
4. C şi D decid să se căsătorească peste 6 luni. În acest interval, C rezervă un restaurant pentru petrecerea de nuntă, achitând un avans nereturnabil de 2.000 de lei, cumpără invitaţii de nuntă în valoare de 500 de lei, îşi cumpără o rochie de mireasă în valoare de 10.000 de lei şi achită un avans nereturnabil de 5.000 de lei pentru angajarea unei formaţii muzicale care să cânte la nuntă. D o anunţă pe C, cu 2 săptămâni înainte de nuntă, că nu doreşte să se mai căsătorească, urmând a se dedica vieţii monahale. C îl acţionează în judecată pe D, solicitându-i acestuia despăgubiri pentru ruperea abuzivă a logodnei, despăgubiri cuprinzând toate cheltuielile făcute în vederea nunţii.
Formulaţi apărarea lui D atât în privinţa obligaţiei de a plăti despăgubiri în general, cât şi în privinţa cuantumului despăgubirilor.
Cel de-al doilea volum al Noului Cod civil este consacrat Art. 953-1.649 - Mosteniri si liberalitati, Obligatii, este realizat pe baza analizelor si solutiilor dezvoltate in timp de doctrina si jurisprudenta, dar sunt aduse si noi comentarii conforme noilor reglementari.
Seria consacrata jurisprudentei C.E.D.O. continua cu prezentarea deciziilor privitoare la viata privata si de familie. Acest domeniu acopera o multitudine de situatii, extrem de diferite intre ele, de la dreptul la protectia datelor cu caracter personal catre dreptul de a nu ti se tulbura folosinta domiciliului. Jurisprudenta Curtii in materie este extrem de bogata din punct de vedere cantitativ, dar si calitativ, de aceea, am incercat sa selectam cele mai importante decizii si hotarari pronuntate in ultimii cinci ani de catre instanta europeana.
Pentru a oferi persoanelor interesate informatii utile si rapide, hotararile prezentate au fost clasificate dupa domeniul de incidenta, insistandu-se pe aspectele cele mai relevante ale hotararilor si deciziilor Curtii de la Strasbourg.
Lucrarea de fata cuprinde textul noului Cod civil (Legea nr. 287/2009, republicata) si, in extras, Legea nr. 71/2011 de punere in aplicare. Sub fiecare articol al codului sunt facute trimiteri la dispozitiile corespondente din Legea de punere in aplicare, precum si la intreaga legislatie conexa, incepand cu Conventia europeana a drepturilor omului, Constitutia Romaniei si toate celelalte acte normative interne sau internationale incidente.
De asemenea, pentru a se putea face mai rapid corelatiile intre textele noului cod si vechile reglementari, acolo unde a fost cazul, s-au facut note de trimitere catre articolele corespondente din Codul civil de la 1864, Codul comercial, Codul familiei, Decretul nr. 167/1958 si toate celelalte acte normative anterioare al caror continut a fost absorbit in noul Cod civil.
Cartea cuprinde si o tabla de materii detaliata, precum si un index alfabetic, care nu fac parte din textul oficial al codului, ci au fost intocmite de Editura Hamangiu pentru a face mai usoara cautarea prin cele 2.664 de articole ale acestuia. Si aceasta editie pastreaza atuurile celei anterioare: formatul mic, de buzunar, precum si interiorul elegant, la doua culori.
Formă de convieţuire umană ancestrală, familia nu a putut rămâne în afara sferei de reglementare a dreptului. La nivelul cel mai general, acte internaţionale au statuat că familia este elementul natural şi fundamental al societăţii [art. 16 pct. 3 din Declaraţia universală a drepturilor omului, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 10 decembrie 1948 şi art. 23 pct. 1 din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, adoptat de acelaşi for la 16 decembrie 1966].
Pe de altă parte, s-a constatat că, în fapt, în viaţa de zi cu zi, oamenii recurg rareori la dreptul familiei. Morala, moravurile, tradiţiile şi religia alcătuiesc ţesătura de bază a relaţiilor de familie. S-a spus că oamenii trăiesc ca şi cum dreptul familiei n-ar exista; non-dreptul este esenţa relaţiilor de familie, pe când dreptul este un accident (Jean Carbonnier).
Dar, atunci când intervin, instituind drepturi şi obligaţii specifice, normele juridice s-au dovedit a fi relativ rigide, inflexibile, tehnice şi imprevizibile, în raport cu aşteptările comune ale oamenilor. Este un paradox, o capcană a dreptului familiei care, în pofida aparenţelor, nu este întotdeauna „familiar”.
Dreptul civil poate fi definit ca fiind acea ramură a dreptului privat care reglementează raporturile patrimoniale şi personal nepatrimoniale dintre persoanele fizice şi juridice, aflate într-o poziţie de egalitate juridică.
Din definiţia dreptului civil rezultă care este obiectul dreptului civil, care sunt subiectele şi care este metoda lui de reglementare.
Prin obiect al unei ramuri de drept se înţelege acel complex de raporturi sociale care sunt reglementate de regulile de drept ce aparţin ramurii respective. Obiectul ramurii dreptului civil îl constituie acele raporturi sociale de natură patrimonială şi personal nepatrimonială care se stabilesc între persoanele fizice şi persoanele juridice (art. 2 C. civ.)[1] .
Raporturile patrimoniale sunt acelea care au un conţinut economic, evaluabil în bani (de exemplu, raporturile care se nasc dintr-un contract de vânzare).
Raporturile personale nepatrimoniale sunt acelea al căror conţinut nu poate fi evaluat în bani (de exemplu, raporturile care privesc viaţa privată a unei persoane: dreptul la nume, la domiciliu, la reputaţie).
Persoana fizică reprezintă omul, privit individual, ca titular de drepturi şi obligaţii civile [art. 25 alin. (2) C. civ.].
Persoana juridică reprezintă orice formă de organizare, care odată ce îndeplineşte condiţiile cerute de lege, este titulară de drepturi şi obligaţii civile [art. 25 alin. (3) C. civ.].
Instituţia convenţiei matrimoniale, reintrodusă în dreptul intern românesc, prezintă o importanţă deosebită şi din punctul de vedere al dreptului internaţional privat deoarece:
- elimină starea de inferioritate a persoanelor, care era născută din imposibilitatea încheierii valide a unei convenţii matrimoniale;
- creează condiţiile necesare pentru transformarea problemelor legate de efectele convenţiei matrimoniale din chestiuni privind, în special, conflictele de legi în timp şi în spaţiu, ceea ce permite ordinii publice de drept internaţional privat român să acţioneze cu mai multă vigoare şi, în acelaşi timp, să creeze premisele necesare pentru respectarea aplicării legii române, în cazul înlăturării legii aplicabile efectelor convenţiei matrimoniale ca urmare a invocării excepţiei de ordine publică în dreptul internaţional privat românesc;
- permite cetăţenilor români să-şi adapteze regimul matrimonial în funcţie de situaţia lor socială;
- dreptul familiei românesc a urmat un proces firesc de liberalizare, prin transferul unei importante părţi a puterii legislative de la nivel central, la nivelul fiecărei familii, în parte.
4. Donaţia. Noţiune. Caractere. Efecte. Donaţia este definită de art.985 NCC ca fiind acel contract prin care o persoană, numită donator, dispune în mod irevocabil de un bun în favoarea altei persoane, numită donatar, dispoziţia fiind făcută cu intenţia de gratificare a donatarului.
Donaţia produce efecte de la momentul încheierii actului, în timpul vieţii donatorului, spre deosebire de legat, care produce efecte doar de la data morţii testatorului.
Ca varietate a contractelor cu titlu gratuit, contractul de donaţie realizează trecerea unor valori dintr‑un patrimoniu în altul, fără echi‑ valent, donatorul urmărind, în principal, gratificarea donatarului prin diminuarea ireversibilă a patrimoniului său.
Donaţia este un contract întrucât presupune consimţământul ambelor părţi – donatorul şi donatarul.
Contractul de donaţie este un contract unilateral (dă naştere la obligaţii numai în sarcina donatorului), irevocabil (nu poate fi retractat printr‑o manifestare în sens contrar, conform art. 1015 NCC), solemn [obligatoriu trebuie să îmbrace forma autentică ad validitatem, con‑ form art. 1011 alin.(1) NCC, excepţiile de la forma autentică a donaţieifiind cele expres prevăzute de art. 1011 alin. (2) NCC, şi anume: darul manual, donaţia indirectă, donaţia deghizată, translativ de propri‑ etate (la data încheierii contractului proprietatea asupra bunului obiect al donaţiei se transmite de la donator la donatar), cu titlu gratuit (dona‑ torul nu urmăreşte să obţină nimic în schimb, intenţia sa este aceea de a gratifica donatarul; gratuitatea este de esenţa contractului de donaţie).
Lipsa formei autentice a contractului de donaţie, în afara situaţiilor de excepţie reglementate de art. 1011 alin. (2) NCC, este sancţionată cu nulitatea absolută a donaţiei, prevăzută de art. 1247 NCC, nulitate care nu poate fi acoperită prin confirmare.
Instanţa reţine avizul medical favorabil încheierii căsătoriei, acordul părinţilor minorei cu capacitate de exerciţiu restrânsă în acest sens, faptul că din relaţia de dragoste a minorei cu concubinul a rezultat minorul în vârstă de aproape 1 an, iar coabitarea în afara căsătoriei nu este permisă de religia îmbrăţişată de către reclamantă şi viitorul soţ; raportat şi la concluziile anchetei sociale şi apreciind asupra interesului superior al minorei, se constată existenţa unor motive temeinice pentru autorizarea încheierii căsătoriei.
Jud. Beclean, sent. civ. nr. 1200 din 2 octombrie 2012,