Home › Editura Hamangiu › Drept Comercial › L. Stanciulescu, V. Nemes: Dreptul contractelor civile si comerciale In reglementarea noului Cod civil
L. Stanciulescu, V. Nemes: Dreptul contractelor civile si comerciale In reglementarea noului Cod civil
Code:978-606-522-893-1
|
Rating:
Descriere
STOC EPUIZAT!
Secţiunea a IV ‐ a.
Incheierea contractului – moment de referinţă
Acordul de voinţe realizat cu îndeplinirea condiţiilor cerute de lege transformă simpla înţelegere dintre persoane în forma sa calificată, contractul.
Momentul încheierii contractului corespunde momentului realizării acordului de voinţe. Acesta este important deoarece marchează transformarea simplului acord de voinţe din stadiu psihologic în forma sa juridică, producatoare de obligaţii.
Momentul acordului de voinţe marchează astfel, momentul naşterii (existenţei) contractului.
Din momentul încheierii sale, contractul produce efecte juridice. Astfel, din acest moment, simplul angajament devine obligaţie, relaţia socială devine raport juridic, iar persoanele capătă calitatea de părţi contractante etc.
Momentul încheierii contractului este esenţial şi pentru definirea altor instituţii civile cu incidenţă contractuală, precum: nulitatea, ineficacitatea, legea aplicabilă (tempus regit actum) etc.
În consecinţă, încheierea contractului este un element de referinţă al construcţiei juridice.
Dreptul contractelor civile si comerciale In reglementarea noului Cod civil
Autor (i)::
L. Stanciulescu, V. Nemes
Publicat de:
Editura Hamangiu
Colectia:
Contracte
Data aparitiei:
20 Martie 2013
Formatul:
Carte in format tiparit
Numar de pagini:
680
5by Com si civ 2013, 27 Mar 2013
L. Stanciulescu, V. Nemes: Dreptul contractelor civile si comerciale In reglementarea noului Cod civil
Tipurile de contracte intalnite in viata curenta, mai ales in domeniul afacerilor, sunt in continua dezvoltare, odata cu evolutia societatii. Noul cod civil, in urma abandonarii dualismului drept civil-drept comercial, reglementeaza expres aproape toate contractele uzuale, inclusiv pe cele considerate pana acum ca fiind exclusiv „contracte comerciale”.
Lucrarea de fata reprezinta prima abordare integrata a tuturor contractelor reglementate in noul Cod civil, precum si a celorlalte contracte comerciale reglementate prin legi speciale, cum sunt leasingul, franciza sau factoringul.
Pe langa analiza teoretica a regulilor in jurul carora se contureaza sau ar trebui sa se contureze fiecare contract, autorii vin si cu multe exemple de practica judiciara recenta, care completeaza solutiile exprimate in doctrina dupa intrarea in vigoare a noului Cod civil. De asemenea, propun si cate un model pentru fiecare tip de contract, ceea ce confera cartii un caracter foarte aplicat, facand-o utila nu numai pentru profesionistii dreptului, ci si pentru intreprinzatori si oamenii de afaceri.
Volumul cuprinde o analiza detaliata a institutiei antecontractelor de vanzare-cumparare din perspectiva noului Cod civil aplicabil de la 1 octombrie 2011. Daca pana in prezent antecontractele de vanzare-cumparare erau doar rezultatul jurisprudentei si al opiniilor si studiilor doctrinare, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod civil, aceste contracte si-au gasit atat de necesara consacrare legislativa.
Demersul stiintific se bazeaza, in primul rand, pe noile texte legislative, pe doctrina juridica in materie si aduce in atentia cititorilor mai ales decizii din jurisprudenta franceza, in care institutia antecontractelor are o traditie indelungata, fiind profund si amplu analizata.
Sunt tratate in cuprinsul lucrarii dreptul conventional de preemptiune, promisiunea unilaterala de vanzare-cumparare alaturi de varianta sa mult mai energica, pactul de optiune in vederea vanzarii, precum si promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare, abordarea acestora avand un pronuntat caracter practic, iar noile prevederi legislative in materie fiind analizate in detaliu.
Culegerea de fata cuprinde spete din domeniul publicitatii imobiliare, majoritatea nepublicate pana in prezent, solutionate de instantele judecatoresti din intreaga tara si relevante sub aspectul diversitatii problemelor de drept ridicate. Hotararile judecatoresti se succed in mod corespunzator dispozitiilor legale incidente, fiind grupate in functie de principiile cartilor funciare, tipul inscrierilor, actiunile de carte funciara si procedura de inscriere, astfel incat persoana interesata va putea identifica in mod facil problema de drept cautata.
De asemenea, parcurgerea continutului se realizeaza cu usurinta, indicandu-se pe scurt obiectul cazului analizat si incadrarea sa juridica, dupa care urmeaza speta propriu-zisa, care pastreaza elemente esentiale si suficiente pentru ca cititorul sa poata realiza propriul rationament si sa poata verifica prin filtrul propriei gandiri legalitatea si temeinicia solutiei adoptate. In final, autorul a inteles sa prezinte punctul sau de vedere cu privire la fiecare hotarare judecatoreasca, in cadrul unor note aprobative sau critice, dupa caz, subliniind, totodata, solutia justificata in raport de dispozitiile actuale in vigoare, cuprinse in noul Cod civil si Legea nr. 7/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cele aduse prin Legea nr. 133/2012 si Legea nr. 219/2012.
Prezenta lucrare propune nu numai o tratare abstracta a persoanelor juridice, ci reprezinta si o incercare, de un real folos practic, de a delimita persoanele juridice ca subiecte de drept de toate celelalte entitati fara personalitate juridica existente in dreptul nostru, mai ales in conditiile in care infiintarea haotica a persoanelor juridice de drept public creeaza serioase dificultati practice (spre exemplu, o agentie sau o directie poate avea personalitate juridica sau nu, in functie de prevederile actului de infiintare).
S-a urmarit, de asemenea, sesizarea lacunelor legislative generate de aplicarea Codului civil in vigoare ca norma generala in aceasta materie, in conditiile in care majoritatea normelor speciale ce reglementeaza functionarea diverselor categorii de persoane juridice sunt incomplete, precum si prezentarea unor solutii jurisprudentiale si formularea de propuneri de lege ferenda, in contextul in care societatile comerciale, asociatiile si fundatiile sunt singurele categorii de persoane juridice ce beneficiaza de o reglementare completa si complexa.
Lucrarea de faţă este în realitate primul manual pertinent care ofera o analiza de ansamblu a principalelor institutii ale dreptului civil, in lumina noii reglementari - Codul civil din 2009. Publicarea unei carti de asemenea amploare, intr-un timp atat de scurt de la intrarea in vigoare a noului Cod civil, poate fi un gest riscant, insa, cu siguranta, necesar. Riscant, pentru ca noul Cod „ascunde”, probabil, in formularile lui, si unele „capcane”, ce nu vor putea fi descoperite decat in timp, pe masura aplicarii in practica a institutiilor sale; necesar pentru ca numai explicitarea si interpretarea de catre doctrina a noilor reglementari ajuta la intelegerea lor corecta si poate duce la crearea unei jurisprudente unitare.
Cartea este adresata in primul rand studentilor si absolventilor care se pregatesc pentru examenele de admitere sau definitivat in profesiile juridice. Insa, confruntati cu noutatile si schimbarile pe care noul Cod le aduce in societatea romaneasca, chiar si cei mai experimentati juristi se vor intoarce la cartile si cursurile universitare. Asa incat, aceasta carte le va fi, in egala masura, utila magistratilor, avocatilor si juristilor, in general.
Legea privind procedura insolventei si 9 legi uzuale [Actualizare: 26 aprilie 2013]prezinta cadrul legislativ actual cu privire la procedurile de insolventa, practicienii in insolventa, buletinul procedurilor de insolventa, concordatul preventiv si mandatul ad-hoc.
Noile reglementari relaxeaza regulile de acces in profesie si, in acelasi timp, aduc completari la nivelul atributiilor practicianului in insolventa. Legislatia privind profesia de practician in insolventa a fost modificata si prin Hotararea UNPIR nr. 1/2012. Uniunea isi exercita autoritatea pe intregul teritoriu al Romaniei si poate constitui filiale cu personalitate juridica in municipiul Bucuresti si in resedintele de judet.
In exercitarea dreptului de autoreglementare, prevazut la art. 48 din O.U.G., statutul, regulamentele, codul de etica al profesiei si procedura disciplinara se adopta prin hotarari ale Congresului Uniunii, iar instructiunile si normele interne, prin decizii ale Consiliului national de conducere si ale Adunarii reprezentantilor permanenti ai UNPIR.
Legislatia privind profesia de practician in insolventa a mai fost modificata si prin Hotararea UNPIR nr. 3/2012, care aduce modificari la nivelul taxelor si cotizatiilor, precum si la nivelul taxelor pentru operatiunile legate de Registrul formelor de organizare.
Dreptul civil poate fi definit ca fiind acea ramură a dreptului privat care reglementează raporturile patrimoniale şi personal nepatrimoniale dintre persoanele fizice şi juridice, aflate într-o poziţie de egalitate juridică.
Din definiţia dreptului civil rezultă care este obiectul dreptului civil, care sunt subiectele şi care este metoda lui de reglementare.
Prin obiect al unei ramuri de drept se înţelege acel complex de raporturi sociale care sunt reglementate de regulile de drept ce aparţin ramurii respective. Obiectul ramurii dreptului civil îl constituie acele raporturi sociale de natură patrimonială şi personal nepatrimonială care se stabilesc între persoanele fizice şi persoanele juridice (art. 2 C. civ.)[1] .
Raporturile patrimoniale sunt acelea care au un conţinut economic, evaluabil în bani (de exemplu, raporturile care se nasc dintr-un contract de vânzare).
Raporturile personale nepatrimoniale sunt acelea al căror conţinut nu poate fi evaluat în bani (de exemplu, raporturile care privesc viaţa privată a unei persoane: dreptul la nume, la domiciliu, la reputaţie).
Persoana fizică reprezintă omul, privit individual, ca titular de drepturi şi obligaţii civile [art. 25 alin. (2) C. civ.].
Persoana juridică reprezintă orice formă de organizare, care odată ce îndeplineşte condiţiile cerute de lege, este titulară de drepturi şi obligaţii civile [art. 25 alin. (3) C. civ.].
1. Cerere de deschidere a procedurii insolvenţei. Persoane supuse procedurii insolvenţei. Producător agricol
Legea nr. 85/2006, art. 1 alin. (2) lit. a) şi b)
Producătorul agricol, persoană fizică, nu are calitatea de persoană fizică autorizată şi nu este organizat într‑o asociaţie familială, pentru a‑i fi aplicabile prevederile Legii insolvenţei.
C.A. Galaţi, dec. com. nr. 872 din 7 decembrie 2011, nepublicată
Prin sentinţa comercială nr. 979 din 6 septembrie 2011, pronunţată de Tribunalul Galaţi, s‑a respins contestaţia formulată de debitorul T.I. împo‑ triva cererii de deschidere a procedurii insolvenţei ca fiind tardiv formulată. În temeiul art. 107 lit. a) din Legea nr. 85/2006, s‑a dispus începerea pro‑ cedurii simplificate împotriva producătorului agricol T.I. Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa de fond a reţinut următoarele: debitorului T.I. i‑a fost comunicată cererea de deschidere a procedurii insolvenţei la data de 31 ianuarie 2011, iar debitorul a contestat starea de insolvenţă abia la data de 20 aprilie 2011, cu depăşirea termenului de 10 zile de la primirea citaţiei, prevăzut în art. 33 alin. (2) din Legea nr. 85/2006. Pe fondul cererii s‑a reţinut că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 27‑28 şi art. 30 din Legea nr. 85/2006 şi a admis cererea de deschidere a procedurii insolvenţei.
Statutul juridic al Băncii Naţionale a României este trasat de legea sa cadru şi de numeroase alte acte normative, motivat de rolul semnificativ deţinut de această instituţie atât în ansamblul economiei naţionale, cât mai ales în cadrul sistemului bancar datorită obiectivului său fundamental şi atribuţiilor care îi revin. Potrivit statutului propriu, obiectivul fundamental al Băncii Naţionale a României este acela de a asigura şi menţine stabilitatea preţurilor, iar principalele sale atribuţii sunt următoarele:
1) elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb;
2) asigurarea stabilităţii financiare atât prin autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, cât şi prin promovarea şi monitorizarea bunei funcţionari a sistemelor de plăţi;
3) emiterea bancnotelor şi a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul României;
4) stabilirea regimului valutar şi supravegherea respectării acestuia;
5) administrarea rezervelor internaţionale ale României. Referitor la impactul legislaţiei europene, acesta este unul atenuat, fiind evident doar în sfera anumitor atribuţii ale băncii centrale, rol esenţial revenind în continuare surselor legale naţionale.
Această realitate îşi găseşte justificarea în neparticiparea României la zona euro, Banca Naţională a României făcând parte doar din Sistemul European al Băncilor Centrale, însă nu şi din Eurosistem
Tradiţional, dreptul civil substanţial se împarte în şase părţi: partea generală, persoana fizică şi juridică, drepturile reale, teoria generală a obligaţiilor, contractele speciale şi dreptul de moştenire. Dintre acestea, contractele speciale şi dreptul de moştenire formează aşa-zisa „parte specială”. Pe fond, numai dreptul de moştenire ar putea fi parte „specială” deoarece nu este supus regulilor dreptului obligaţional.
Dreptul civil cuprinde „în reţeaua deasă a normelor sale întreaga viaţă a omului, de la naştere, ba chiar de la zămislire până la moarte şi la urmarea ei patrimonială, moştenirea, care mai este numită şi „succesiune” sau „ereditate”. În acest context în doctrină se apreciază că locul liberalităţilor (inter vivos şi mortis causa) se află între contractele speciale şi succesiuni[1]. Potrivit legii, dreptul de proprietate se poate dobândi prin convenţie, prin moştenire legală sau testamentară (…) [art. 557 alin. (1) C. civ.].
Aceasta editie se afla la cea de-a 17-a aparitie, actualizata la data de 30 octombrie 2014. Lucrarea cuprinde, pe langa Legea societatilor nr. 31/1990, actele normative care reglementeaza regimul juridic al reprezentantelor societatilor straine, al IMM-urilor (cu ultimele modificari aduse prin Legea nr. 62/2014), al grupurilor de interes economic, Ordonanta privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, Legea registrului comertului si alte doua acte care legifereaza formalitatile de inregistrare la registrul comertului (O.U.G. nr. 116/2009 si Legea nr. 359/2004, cu ultimele modificari operate prin O.U.G. nr. 28/2014).
De asemenea, vom regasi si un extras din noul Cod civil (articolele dedicate persoanei juridice si contractului de societate, insotite de prevederile aferente din legea de aplicare si de indicarea atat a reglementarii anterioare, cat si a articolelor conexe din Legea societatilor), numeroase note de actualizare a terminologiei si a institutiilor in acord cu dispozitiile noului Cod de procedura civila si ale Legii nr. 76/2012, trimiteri la legislatia conexa si decizii pronuntate in recursuri in interesul legii.
Art. 3. Aplicarea generală a Codului civil. (1) Dispoziţiile prezentului cod se aplică şi raporturilor dintre profesionişti, precum şi raporturilor dintre aceştia şi orice alte subiecte de drept civil.
(2) Sunt consideraţi profesionişti toţi cei care exploatează o întreprindere.
(3) Constituie exploatarea unei întreprinderi exercitarea sistematică, de către una sau mai multe persoane, a unei activităţi organizate ce constă în producerea, administrarea ori înstrăinarea de bunuri sau în prestarea de servicii, indiferent dacă are sau nu un scop lucrativ.
Legea de aplicare: Art. 8. (1) Noţiunea „profesionist” prevăzută la art. 3 din Codul civil include categoriile de comerciant, întreprinzător, operator economic, precum şi orice alte persoane autorizate să desfăşoare activităţi economice sau profesionale, astfel cum aceste noţiuni sunt prevăzute de lege, la data intrării în vigoare a Codului civil. (2) În toate actele normative în vigoare, expresiile „acte de comerţ”, respectiv „fapte de comerţ” se înlocuiesc cu expresia „activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii”.
Legislaţie conexă: art. 2 din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.