Home › Editura Hamangiu › Drept Penal › Codul penal | Codul de procedura penala | Legea privind executarea pedepselor | Actualizare: 19 martie 2013
Codul penal | Codul de procedura penala | Legea privind executarea pedepselor | Actualizare: 19 martie 2013
Code:978-606-522-899-3-Ed 2013
|
Rating:
Descriere
EXTRAS:
Capitolul III. Pedepsele principale aplicabile persoanei fizice
Secţiunea 0. Regimul de executare a pedepselor principale privative de libertate
Art. 53 [3] . Reguli generale ale executării pedepselor principale privative de libertate.
(1) Executarea pedepselor principale privative de libertate se bazează pe sistemul progresiv. Condamnaţii au posibilitatea să treacă dintr un regim de executare în altul în condiţiile prevăzute de legea privind executarea pedepselor.
(2) Pedepsele privative de libertate se execută în unul din următoarele regimuri:
a) regimul de maximă siguranţă;
b) regimul închis;
c) regimul semideschis;
d) regimul deschis.
(3) Regimul executării pedepselor privative de libertate se bazează pe posibilitatea condamnaţilor de a presta, cu acordul lor, o muncă utilă, dacă sunt apţi pentru muncă, pe educarea condamnaţilor, pe respectarea de către aceştia a ordinii interioare a locurilor de deţinere, precum şi pe stimularea şi recompensarea celor stăruitori în muncă, disciplinaţi, şi care dau dovezi temeinice de îndreptare.
(4) După împlinirea vârstei de 60 de ani pentru bărbaţi şi 55 de ani pentru femei, condamnaţii pot presta o muncă numai la cererea acestora, dacă sunt apţi pentru muncă.
(5) Toate mijloacele folosite în cadrul regimului executării pedepselor privative de libertate trebuie să contribuie la reintegrarea în societate a celor condamnaţi şi la prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni de către aceştia
3. Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal
ISBN:
978-606-522-899-3
Titlul cartii:
Codul penal | Codul de procedura penala | Legea privind executarea pedepselor | Actualizare: 19 martie 2013
Autor (i)::
Colectiv Editura Hamangiu
Publicat de:
Editura Hamangiu
Colectia:
Legislatie
Data aparitiei:
29 Martie 2013
Formatul:
Carte in format tiparit
Numar de pagini:
480
4by Penal 2013, 01 Apr 2013
Codul penal | Codul de procedura penala | Legea privind executarea pedepselor | Actualizare: 19 martie 2013
Cele doua titluri – Codul penal si Codul de procedura penala –, actualizate la 19 martie 2013, sunt reunite intr-o singura carte si, alaturi de Legea privind executarea pedepselor nr. 275/2006, ofera o baza teoretica de studiu, reprezentand un instrument facil si util atat practicienilor, cat si studentilor, avand inserate recursurile in interesul legii in materie si decizii ale Curtii Constitutionale, precum si trimiteri la legislatia speciala.
Lucrarea Codul penal si 10 legi uzuale contine textul Codului penal actualizat pana la data de 15 ianuarie 2013, insotit de deciziile Curtii Constitutionale de admitere a exceptiilor de neconstitutionalitate, de deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntate in solutionarea recursurilor in interesul legii in materie, precum si de trimiteri la legislatia conexa.
Cartea mai include si 10 acte normative care reglementeaza anumite categorii de infractiuni, precum spalarea banilor, traficul de persoane, traficul si consumul ilicit de droguri, coruptia, evaziunea fiscala, criminalitatea informatica si criminalitatea organizata, terorismul si pornografia.
In editia de fata sunt redate, sub forma de note de subsol, modificarile si completarile aduse legilor speciale de catre Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a noului Cod penal, in vigoare de 1 februarie 2014.
Deja celebre in toate facultatile de drept, testele grila au devenit in ultimul deceniu un element sine qua non al profesiilor juridice. Examen de licenta. Admitere in magistratura. Intrare in barou. Definitivat sau promovare in profesie. Niciunul dintre aceste concursuri nu poate fi trecut fara testul grila, cea mai raspandita modalitate de examinare si, totodata, calea cea mai sigura de insusire a cunostintelor juridice, bazata pe gandirea logica.
Editia a treia a cartii Teste grila pentru concursuri si examene vine in intampinarea celor care se pregatesc pentru admiterea in magistratura si in barou. Astfel, lucrarea de fata cuprinde peste 3200 de grile, iar sistematizarea acestora urmeaza tematica si bibliografia anuntata pentru examenele din 2012, oferindu-va posibilitatea de a va testa cunostintele cu privire la intreaga materie, ponderea grilelor din fiecare materie fiind influentata de aceasta tematica si bibliografie: primul capitol contine aproximativ 900 de grile din vechiul Cod civil; urmeaza un capitol care cuprinde aproximativ 400 de grile din noul Cod civil (in plus aprox. 150 de grile fata de editia anterioara) iar celelalte capitole – continand grile la materiile de drept penal, procesual civil si procesual penal – au fost, la randul lor, completate cu grile noi iar cele existente au fost revizuite si modificate corespunzator schimbarilor legislative intervenite dupa publicarea editiei anterioare.
Pentru autotestare, ultimul capitol cuprinde o serie de 5 teste recapitulative (a cate 100 de intrebari), fiecare in parte putand fi privit ca un examen adevarat.
Cele doua titluri – Codul penal si Codul de procedura penala –, actualizate la 14 februarie 2013, sunt reunite intr-o singura carte si, alaturi de Legea privind executarea pedepselor nr. 275/2006, ofera o baza teoretica de studiu, reprezentand un instrument facil si util atat practicienilor, cat si studentilor, avand inserate recursurile in interesul legii in materie si decizii ale Curtii Constitutionale, precum si trimiteri la legislatia speciala.
Art. 11.Clasarea, scoaterea de sub urmărire, încetarea urmăririi penale, achitarea şi încetarea procesului penal. Când se constată existenţa vreunuia din cazurile prevăzute în art. 10:
1. În cursul urmăririi penale procurorul, la propunerea organului de cercetare penală sau din oficiu, dispune: a) clasarea, când nu există învinuit în cauză; b) scoaterea de sub urmărire, în cazurile prevăzute în art. 10 lit. a)e), când există învinuit sau inculpat în cauză; c)[1] încetarea urmăririi penale, în cazurile prevăzute în art. 10 lit. f)h), i 1 ) şi j), când există învinuit sau inculpat în cauză.
2. În cursul judecăţii instanţa pronunţă: a) achitarea în cazurile prevăzute în art. 10 lit. a)e); b) încetarea procesului penal în cazurile prevăzute în art. 10 lit. f)j). [1] Lit. c) de la pct. 1 al art. 11 este reprodusă astfel cum a fost modificată prin art. I pct. 2 din Legea nr. 356/2006. Art. 11
Recurs în interesul legii. Prin Decizia nr. XXVII/2006 (M. Of. nr. 190 din 20 martie 2007) cu privire la aplicarea dispoziţiilor art. 11 pct. 2 lit. b) raportat la art. 10 alin. (1) lit. h) teza a IIa din Codul de procedură penală, referitoare la exprimarea acordului de voinţă al părţilor de a se împăca, în cazurile prevăzute de lege, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţiile Unite, a statuat:
„Încetarea procesului penal în cazul infracţiunilor pentru care împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală poate fi dispusă de instanţă numai atunci când aceasta constată nemijlocit acordul de voinţă al inculpatului şi al persoanei vătămate de a se împăca total, necondiţionat şi definitiv, exprimat în şedinţa de judecată de aceste părţi, personal sau prin persoane cu mandat special, ori prin înscrisuri autentice”.
Aceasta lucrare - Codul penal si Codul de procedura penala, cuprinde ultimele modificari si completari aduse acestuia din urma prin Legea nr. 2/2013 privind degrevarea instantelor judecatoresti. Pe langa deciziile Curtii Constitutionale de admitere a exceptiilor de neconstitutionalitate, sunt reproduse, in extras, deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntate in recursuri in interesul legii, precum si hotarari recente ale Curtii Europene a Drepturilor Omului in materie.
Cartea este completata cu note in care sunt redate textele conexe din Constitutie, din Conventia europeana a drepturilor omului si din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, precum si cu trimiteri la legile speciale ce contin dispozitii penale sau de procedura penala.
Cele doua coduri sunt insotite si de cate un index alfabetic detaliat.
1. Nulităţile constituie sancţiuni procedurale penale, destinate să asigure respectarea principiului legalităţii ca principiu fundamental al procedurii penale.
Nulităţile sunt definite ca fiind sancţiunile procedurale ce lovesc actele procedurale existente, care au luat fiinţă prin nerespectarea dispoziţiilor legale, prin omisiunea sau violarea formelor prescrise de lege, sau sancţiunile care decurg din neîndeplinirea actelor procedurale, potrivit legii, şi au drept efect ineficienţa acestora.
Nulitatea este examinată în doctrină alături de inexistenţa actului, inadmisibilitate şi decădere, toate intrând în conţinutul noţiunii de „sancţiune procedurală penală” în sens larg. Dispoziţiile care reglementează nulitatea ca sancţiune procedurală penală se regăsesc în Titlul V, Capitolul VI, Partea generală a Codului de procedură penală, art. 197.