Home › Editura Hamangiu › Noul Cod Civil › Noul Cod civil. Noul Cod de procedura civila [Legea de punere in aplicare, reglementarea anterioara, legislatie conexa, index alfabetic]
Noul Cod civil. Noul Cod de procedura civila [Legea de punere in aplicare, reglementarea anterioara, legislatie conexa, index alfabetic]
Code:978-606-522-850-4
|
Rating:
Descriere
Data aparitiei:
17 Iunie 2013
EXTRAS:
Capitolul III. Aplicarea legii de procedură civilă
Art. 24.Legea aplicabilă proceselor noi. Dispoziţiile legii noi de procedură se aplică numai proceselor şi executărilor silite începute după intrarea acesteia în vigoare.
Art. 25. Legea aplicabilă proceselor în curs.
(1) Procesele în curs de judecată, precum şi executările silite începute sub legea veche rămân supuse acelei legi.
(2) Procesele în curs de judecată la data schimbării competenţei instanţelor legal învestite vor continua să fie judecate de acele instanţe, potrivit legii sub care au început. În caz de trimite‑ re spre rejudecare, dispoziţiile legale privitoare la competenţă, în vigoare la data când a început procesul, rămân aplicabile.
(3) În cazul în care instanţa învestită este desfiinţată, dosarele se vor trimite din oficiu instan‑ ţei competente potrivit legii noi. Dispoziţiile alin. (1) rămân aplicabile.
Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (extras)
Noul Cod de procedură civilă
Index
Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (extras)
Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (extras)
ISBN:
978-606-522-850-4
Titlul cartii:
Noul Cod civil. Noul Cod de procedura civila [Legea de punere in aplicare, reglementarea anterioara, legislatie conexa, index alfabetic]
Autor (i)::
Colectiv Editura Hamangiu
Publicat de:
Editura Hamangiu
Colectia:
Coduri
Data aparitiei:
17 Iunie 2013
Formatul:
Carte in format tiparit
Numar de pagini:
800
4by Admin 2013, 20 Jun 2013
Noul Cod civil. Noul Cod de procedura civila [Legea de punere in aplicare, reglementarea anterioara, legislatie conexa, index alfabetic]
Sub fiecare articol al celor doua coduri sunt indicate textele corespondente din actele normative care au fost abrogate si al caror continut a fost absorbit in noile reglementari (Codul civil de la 1864, respectiv Codul de procedura civila de la 1865, Codul comercial, Codul familiei, Decretul nr. 167/1958, Legea nr. 105/1992, O.G. nr. 5/2001 sau O.U.G. nr. 119/2007); in plus, acolo unde este cazul, se fac trimiteri la legislatia conexa.
Primul volum al Noului Cod civil este consacrat Art. 1-952 - Despre legea civila, Persoanele, Familia, Bunurile, este realizat pe baza analizelor si solutiilor dezvoltate in timp de doctrina si jurisprudenta, dar sunt aduse si noi comentarii conforme noilor reglementari.
Aceasta lucrare reprezinta un ghid indispensabil pentru juristi, avocati, studenti etc.; este elaborata intr-un mod sintetic si explicit, comentariile fiind realizate de o echipa de oameni profesionisti: judecatori, avocati, procurori si notari publici, cadre universitare etc.
Cel de-al doilea volum al Noului Cod civil este consacrat Art. 953-1.649 - Mosteniri si liberalitati, Obligatii, este realizat pe baza analizelor si solutiilor dezvoltate in timp de doctrina si jurisprudenta, dar sunt aduse si noi comentarii conforme noilor reglementari.
Cel de-al treilea volum al Noului Cod civil este consacrat Art. 1.650-2664 - Contracte speciale. Privilegii si garantii. Prescriptia extinctiva. Drept international privat; este realizat pe baza analizelor si solutiilor dezvoltate in timp de doctrina si jurisprudenta, dar sunt aduse si noi comentarii conforme noilor reglementari.
Lucrarea de fata cuprinde textul noului Cod civil (Legea nr. 287/2009, republicata) si, in extras, Legea nr. 71/2011 de punere in aplicare. Sub fiecare articol al codului sunt facute trimiteri la dispozitiile corespondente din Legea de punere in aplicare, precum si la intreaga legislatie conexa, incepand cu Conventia europeana a drepturilor omului, Constitutia Romaniei si toate celelalte acte normative interne sau internationale incidente.
De asemenea, pentru a se putea face mai rapid corelatiile intre textele noului cod si vechile reglementari, acolo unde a fost cazul, s-au facut note de trimitere catre articolele corespondente din Codul civil de la 1864, Codul comercial, Codul familiei, Decretul nr. 167/1958 si toate celelalte acte normative anterioare al caror continut a fost absorbit in noul Cod civil.
Cartea cuprinde si o tabla de materii detaliata, precum si un index alfabetic, care nu fac parte din textul oficial al codului, ci au fost intocmite de Editura Hamangiu pentru a face mai usoara cautarea prin cele 2.664 de articole ale acestuia. Si aceasta editie pastreaza atuurile celei anterioare: formatul mic, de buzunar, precum si interiorul elegant, la doua culori.
4. Donaţia. Noţiune. Caractere. Efecte. Donaţia este definită de art.985 NCC ca fiind acel contract prin care o persoană, numită donator, dispune în mod irevocabil de un bun în favoarea altei persoane, numită donatar, dispoziţia fiind făcută cu intenţia de gratificare a donatarului.
Donaţia produce efecte de la momentul încheierii actului, în timpul vieţii donatorului, spre deosebire de legat, care produce efecte doar de la data morţii testatorului.
Ca varietate a contractelor cu titlu gratuit, contractul de donaţie realizează trecerea unor valori dintr‑un patrimoniu în altul, fără echi‑ valent, donatorul urmărind, în principal, gratificarea donatarului prin diminuarea ireversibilă a patrimoniului său.
Donaţia este un contract întrucât presupune consimţământul ambelor părţi – donatorul şi donatarul.
Contractul de donaţie este un contract unilateral (dă naştere la obligaţii numai în sarcina donatorului), irevocabil (nu poate fi retractat printr‑o manifestare în sens contrar, conform art. 1015 NCC), solemn [obligatoriu trebuie să îmbrace forma autentică ad validitatem, con‑ form art. 1011 alin.(1) NCC, excepţiile de la forma autentică a donaţieifiind cele expres prevăzute de art. 1011 alin. (2) NCC, şi anume: darul manual, donaţia indirectă, donaţia deghizată, translativ de propri‑ etate (la data încheierii contractului proprietatea asupra bunului obiect al donaţiei se transmite de la donator la donatar), cu titlu gratuit (dona‑ torul nu urmăreşte să obţină nimic în schimb, intenţia sa este aceea de a gratifica donatarul; gratuitatea este de esenţa contractului de donaţie).
Lipsa formei autentice a contractului de donaţie, în afara situaţiilor de excepţie reglementate de art. 1011 alin. (2) NCC, este sancţionată cu nulitatea absolută a donaţiei, prevăzută de art. 1247 NCC, nulitate care nu poate fi acoperită prin confirmare.
Noul cod civil si reglementarile anterioare. Prezentare comparativa | Legea de punere in aplicare. Legislatie conexa (editie ingrijita si adnotata de Mona Maria Pivniceru) este o lucrare ce reprezinta un instrument simplu si practic pentru toti cei interesati de dispozitiile noului Cod civil, deoarece sub fiecare articol sunt redate in extenso textele corespondente din vechiul Cod civil, din Codul comercial, Codul familiei, Decretul nr. 167/1958 si toate celelalte acte normative anterioare al caror continut a fost absorbit in noua reglementare.
Fara a mai fi nevoiti sa caute prin alte carti, cititorii pot astfel sa compare noile si vechile dispozitii legale si sa identifice mai usor reglementarile care au fost preluate si in noul Cod civil, dar si elementele de noutate aduse prin acesta.