Home › Editura Hamangiu › Dreptul Familiei › Legislatia familiei (cu modificarile aduse protectiei copilului prin Legea nr. 257/2013) | Actualizare: 7 octombrie 2013
Legislatia familiei (cu modificarile aduse protectiei copilului prin Legea nr. 257/2013) | Actualizare: 7 octombrie 2013
Code:978-606-522-563-3
|
Rating:
Descriere
Legislatia familiei, actualizata la data de 7 octombrie 2013 cuprinde principalele reglementari in materia dreptului familiei cu privire la casatorie, regimuri matrimoniale, divort, relatiile de rudenie si ocrotirea copiilor, reglementate prin noul Codul civil si noul Cod de procedura civila.
Sunt incluse si normele metodologice care reglementeaza divortul in fata notarului public si divortul pe cale administrativa. Ambele reglementari cuprind anexele cu toate formularele utile in materie; totodata, sunt prezente si cele doua legi importante in promovarea si protectia copilului:
Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata,
si Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului sunt actualizate la data de 7 octombrie 2013.
1. Legea nr. 287/2009 privind Codul civil (extras)
2. Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (extras)
3. Legea nr. 36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale (extras)
4. Regulamentul de aplicare a Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995 (extras)
5. H.G. nr. 64/2011 pentru aprobarea Metodologiei cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă (extras)
6. Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei
7. Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului
ISBN:
978-606-522-563-3
Titlul cartii:
Legislatia familiei (cu modificarile aduse protectiei copilului prin Legea nr. 257/2013) | Actualizare: 7 octombrie 2013
Autor (i)::
Colectiv Editura Hamangiu
Publicat de:
Editura Hamangiu
Colectia:
Coduri
Data aparitiei:
22 Octombrie 2013
Formatul:
10
Numar de pagini:
232
4by Admin 2013, 24 Oct 2013
Legislatia familiei (cu modificarile aduse protectiei copilului prin Legea nr. 257/2013) | Actualizare: 7 octombrie 2013
De asemenea, cele 2 legi importante in promovarea si protectia copilului: Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, si Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului sunt actualizate la data de 7 octombrie 2013.
Linia comuna a intregii serii de comentarii o reprezinta abordarea practica a subiectelor; toate aceste lucrari sunt gandite spre a servi ca instrumente de lucru pentru judecatori, avocati, notari, consilieri juridici, registratori de carte funciara si celelalte categorii de practicieni ai dreptului.
b) Care sunt condiţiile de fond la încheierea logodnei?
c) Care sunt efectele logodnei – drepturile şi obligaţiile logodnicilor?
d) Este posibilă practic încheierea unei căsătorii fără încheierea unei logodne?
e) Care sunt efectele ruperii/încetării logodnei?
III. Speţe
1. La data de 17 aprilie 2012 a avut loc o petrecere cu ocazia logodnei dintre A şi B, ambii majori, la locuinţa părinţilor lui A şi în prezenţa a 50 de invitaţi. În acest cadru solemn, A şi B au consim- ţit, în faţa tuturor celor prezenţi, să se căsătorească. Data nunţii a fost stabilită pentru 12 octombrie 2012, dată la care A s-a prezentat în faţa ofiţerului stării civile şi a cerut încheierea căsătoriei cu B, aducând totodată 2 martori care au recunoscut faptul că B şi-a dat consimţământul la căsătorie încă de la data de 17 aprilie 2012.
Ce ar trebui să facă ofiţerul de stare civilă?
2. În data de 1 octombrie 2011, A a cerut-o de soţie pe B, propunându-i să se căsătorească în data de 1 iunie 2012. B a fost de acord cu propunerea, solicitând însă şi obţinând de la acesta încheierea unei convenţii scrise prin care A promite că, în cazul în care se va răzgândi în privinţa încheierii căsătoriei, îi va plăti lui B o compensaţie de 10.000 de euro pentru suferinţa emoţională şi pentru afectarea imaginii în faţa rudelor şi a cunoscuţilor care vor fi invitaţi la o nuntă ce nu va mai avea loc. La data de 25 mai 2012, A a anunţat-o pe B că nu doreşte să se mai căsătorească cu ea, cei 1. Logodna 3 200 de invitaţi urmând a fi anunţaţi că nunta nu va mai avea loc. B introduce a acţiune civilă împotriva lui A, solicitând obligarea acestuia la plata sumei de 10.000 de euro cu titlu de daune morale pentru ruperea abuzivă a logodnei.
Motivaţi în detaliu cererea lui B. Formulaţi şi apărarea lui A.
3. A şi B, logodiţi la 1 decembrie 2011, au primit ca daruri de logodnă un autoturism, un lingou de aur de 50 de grame, o vază, o cafetieră, un robot de bucătărie şi suma de 10.000 de lei. În urma ruperii logodnei prin acordul celor doi, persoanele care au făcut aceste daruri au solicitat restituirea lor. Determinaţi care sunt darurile supuse restituirii.
Ce se întâmplă în cazul în care căsătoria nu se încheie ca urmare a decesului lui A înainte de data nunţii?
4. C şi D decid să se căsătorească peste 6 luni. În acest interval, C rezervă un restaurant pentru petrecerea de nuntă, achitând un avans nereturnabil de 2.000 de lei, cumpără invitaţii de nuntă în valoare de 500 de lei, îşi cumpără o rochie de mireasă în valoare de 10.000 de lei şi achită un avans nereturnabil de 5.000 de lei pentru angajarea unei formaţii muzicale care să cânte la nuntă. D o anunţă pe C, cu 2 săptămâni înainte de nuntă, că nu doreşte să se mai căsătorească, urmând a se dedica vieţii monahale. C îl acţionează în judecată pe D, solicitându-i acestuia despăgubiri pentru ruperea abuzivă a logodnei, despăgubiri cuprinzând toate cheltuielile făcute în vederea nunţii.
Formulaţi apărarea lui D atât în privinţa obligaţiei de a plăti despăgubiri în general, cât şi în privinţa cuantumului despăgubirilor.
Seria consacrata jurisprudentei C.E.D.O. continua cu prezentarea deciziilor privitoare la viata privata si de familie. Acest domeniu acopera o multitudine de situatii, extrem de diferite intre ele, de la dreptul la protectia datelor cu caracter personal catre dreptul de a nu ti se tulbura folosinta domiciliului. Jurisprudenta Curtii in materie este extrem de bogata din punct de vedere cantitativ, dar si calitativ, de aceea, am incercat sa selectam cele mai importante decizii si hotarari pronuntate in ultimii cinci ani de catre instanta europeana.
Pentru a oferi persoanelor interesate informatii utile si rapide, hotararile prezentate au fost clasificate dupa domeniul de incidenta, insistandu-se pe aspectele cele mai relevante ale hotararilor si deciziilor Curtii de la Strasbourg.
Formă de convieţuire umană ancestrală, familia nu a putut rămâne în afara sferei de reglementare a dreptului. La nivelul cel mai general, acte internaţionale au statuat că familia este elementul natural şi fundamental al societăţii [art. 16 pct. 3 din Declaraţia universală a drepturilor omului, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 10 decembrie 1948 şi art. 23 pct. 1 din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, adoptat de acelaşi for la 16 decembrie 1966].
Pe de altă parte, s-a constatat că, în fapt, în viaţa de zi cu zi, oamenii recurg rareori la dreptul familiei. Morala, moravurile, tradiţiile şi religia alcătuiesc ţesătura de bază a relaţiilor de familie. S-a spus că oamenii trăiesc ca şi cum dreptul familiei n-ar exista; non-dreptul este esenţa relaţiilor de familie, pe când dreptul este un accident (Jean Carbonnier).
Dar, atunci când intervin, instituind drepturi şi obligaţii specifice, normele juridice s-au dovedit a fi relativ rigide, inflexibile, tehnice şi imprevizibile, în raport cu aşteptările comune ale oamenilor. Este un paradox, o capcană a dreptului familiei care, în pofida aparenţelor, nu este întotdeauna „familiar”.
Instanţa reţine avizul medical favorabil încheierii căsătoriei, acordul părinţilor minorei cu capacitate de exerciţiu restrânsă în acest sens, faptul că din relaţia de dragoste a minorei cu concubinul a rezultat minorul în vârstă de aproape 1 an, iar coabitarea în afara căsătoriei nu este permisă de religia îmbrăţişată de către reclamantă şi viitorul soţ; raportat şi la concluziile anchetei sociale şi apreciind asupra interesului superior al minorei, se constată existenţa unor motive temeinice pentru autorizarea încheierii căsătoriei.
Jud. Beclean, sent. civ. nr. 1200 din 2 octombrie 2012,
Aceasta lucrare se adreseaza in primul rand studentilor, intrucat a fost elaborata cu scopul de a deveni un instrument util in cadrul procesului de intelegere si fixare a prevederilor legale care stau la baza institutiilor din dreptul familiei. In consecinta, materia este prezentata intr-o maniera clara si cu un limbaj accesibil.