Prezenta lucrare vorbeste despre institutia posesiei din tripla perspectiva: legislativa, doctrinara si judiciara.
Ilie-Viorel Arsene,autorul acestei carti, indica solutiile pe care noul Cod civil le ofera problemelor si controverselor ivite in practica judiciara ori create in literatura de specialitate in jurul unor dispozitii neclare ale vechiului Cod civil.
Unele dintre aceste solutii consacra interpretarile doctrinare ale vechilor dispozitii legislative, noul Cod civil pastrand conceptia Codului civil de la 1864, insa alte dispozitii instituie solutii noi ori revin la reglementari anterioare vechiului Cod civil. In acest sens, se face referire la institutia uzucapiunii, care se intoarce la reglementarea din Decretul-lege nr. 115/1938, noul Cod civil instituind sistemul de carte funciara cu efect constitutiv de drepturi ca mod de dobandire a proprietatii prin prescriptie achizitiva.
ISBN:
978-606-27-0077-5
Titlul cartii:
Posesia | Carte de: Ilie-Viorel Arsene
Autor (i)::
Ilie-Viorel Arsene
Publicat de:
Editura Hamangiu
Data aparitiei:
11 Nov. 2014
Formatul:
Carte in format tiparit
Numar de pagini:
264
4by Admin, 13 Nov 2014
Posesia | Carte de: Ilie-Viorel Arsene
Aceasta carte abordeaza tema posesiei in lumina noii reglementari civile si isi propune sa evidentieze si sa explice modificarile legislative in aceasta materie.
Volumul cuprinde o analiza detaliata a institutiei antecontractelor de vanzare-cumparare din perspectiva noului Cod civil aplicabil de la 1 octombrie 2011. Daca pana in prezent antecontractele de vanzare-cumparare erau doar rezultatul jurisprudentei si al opiniilor si studiilor doctrinare, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod civil, aceste contracte si-au gasit atat de necesara consacrare legislativa.
Demersul stiintific se bazeaza, in primul rand, pe noile texte legislative, pe doctrina juridica in materie si aduce in atentia cititorilor mai ales decizii din jurisprudenta franceza, in care institutia antecontractelor are o traditie indelungata, fiind profund si amplu analizata.
Sunt tratate in cuprinsul lucrarii dreptul conventional de preemptiune, promisiunea unilaterala de vanzare-cumparare alaturi de varianta sa mult mai energica, pactul de optiune in vederea vanzarii, precum si promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare, abordarea acestora avand un pronuntat caracter practic, iar noile prevederi legislative in materie fiind analizate in detaliu.
Culegerea de fata cuprinde spete din domeniul publicitatii imobiliare, majoritatea nepublicate pana in prezent, solutionate de instantele judecatoresti din intreaga tara si relevante sub aspectul diversitatii problemelor de drept ridicate. Hotararile judecatoresti se succed in mod corespunzator dispozitiilor legale incidente, fiind grupate in functie de principiile cartilor funciare, tipul inscrierilor, actiunile de carte funciara si procedura de inscriere, astfel incat persoana interesata va putea identifica in mod facil problema de drept cautata.
De asemenea, parcurgerea continutului se realizeaza cu usurinta, indicandu-se pe scurt obiectul cazului analizat si incadrarea sa juridica, dupa care urmeaza speta propriu-zisa, care pastreaza elemente esentiale si suficiente pentru ca cititorul sa poata realiza propriul rationament si sa poata verifica prin filtrul propriei gandiri legalitatea si temeinicia solutiei adoptate. In final, autorul a inteles sa prezinte punctul sau de vedere cu privire la fiecare hotarare judecatoreasca, in cadrul unor note aprobative sau critice, dupa caz, subliniind, totodata, solutia justificata in raport de dispozitiile actuale in vigoare, cuprinse in noul Cod civil si Legea nr. 7/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cele aduse prin Legea nr. 133/2012 si Legea nr. 219/2012.
Prezenta lucrare propune nu numai o tratare abstracta a persoanelor juridice, ci reprezinta si o incercare, de un real folos practic, de a delimita persoanele juridice ca subiecte de drept de toate celelalte entitati fara personalitate juridica existente in dreptul nostru, mai ales in conditiile in care infiintarea haotica a persoanelor juridice de drept public creeaza serioase dificultati practice (spre exemplu, o agentie sau o directie poate avea personalitate juridica sau nu, in functie de prevederile actului de infiintare).
S-a urmarit, de asemenea, sesizarea lacunelor legislative generate de aplicarea Codului civil in vigoare ca norma generala in aceasta materie, in conditiile in care majoritatea normelor speciale ce reglementeaza functionarea diverselor categorii de persoane juridice sunt incomplete, precum si prezentarea unor solutii jurisprudentiale si formularea de propuneri de lege ferenda, in contextul in care societatile comerciale, asociatiile si fundatiile sunt singurele categorii de persoane juridice ce beneficiaza de o reglementare completa si complexa.
Primul volum al Noului Cod civil este consacrat Art. 1-952 - Despre legea civila, Persoanele, Familia, Bunurile, este realizat pe baza analizelor si solutiilor dezvoltate in timp de doctrina si jurisprudenta, dar sunt aduse si noi comentarii conforme noilor reglementari.
Aceasta lucrare reprezinta un ghid indispensabil pentru juristi, avocati, studenti etc.; este elaborata intr-un mod sintetic si explicit, comentariile fiind realizate de o echipa de oameni profesionisti: judecatori, avocati, procurori si notari publici, cadre universitare etc.
Cel de-al doilea volum al Noului Cod civil este consacrat Art. 953-1.649 - Mosteniri si liberalitati, Obligatii, este realizat pe baza analizelor si solutiilor dezvoltate in timp de doctrina si jurisprudenta, dar sunt aduse si noi comentarii conforme noilor reglementari.
Cel de-al treilea volum al Noului Cod civil este consacrat Art. 1.650-2664 - Contracte speciale. Privilegii si garantii. Prescriptia extinctiva. Drept international privat; este realizat pe baza analizelor si solutiilor dezvoltate in timp de doctrina si jurisprudenta, dar sunt aduse si noi comentarii conforme noilor reglementari.