Cresterea tineretului femel de prasila pentru productia de lapte (Autorii cartii: Gh. Georgescu, Gh. Marginean)
Code:978-973-87716-2-8
|
Rating:
Descriere
EXTRAS:
(...)
Procesul biologic de crestere-dezvoltare este determinat de 3 fenomene: replicarea genica (modul in care sistemul de informatie genetica se multiplica in cursul diviziunilor celulare); diferentierea celulara sub traport morfologic si fiziologic (formarea de tesuturi, respectiv de organe) si cresterea (sporirea masei organismului, consecutiv activitatii metabolismului celular).
În funcţie de etapele istorico-sociale parcurse de omenire, importanţa economică a creşterii bovinelor relevă interrelaţii evolutiv diferite, pe de o parte determinate de gen, specie şi de condiţiile geoclimatice în care acestea s-au format, iar pe de altă parte, de interesul şi cerinţele omului. Având în vedere tocmai zona de formare, de răspândire şi de creştere a bubalinelor, importanţa lor zooeconomică trebuie interpretată prin ea însăşi şi nu printr-o continuă comparaţie cu celelalte genuri sau specii ce aparţin subfamiliei Bovinae, aşa cum de fapt procedează majoritatea celor care s-au preocupat şi au scris despre acest gen. Desigur, punând problema competitivităţii, taurinele întrunesc numeroase calităţi superioare bubalinelor, însă în toate cazurile, avantajele trebuiesc interpretate prin prisma eficienţei tehnico-economice raportate la particularităţile biologice de adaptabilitate la diverse condiţii de creştere şi exploatare, în unele zone bubalinele dovedindu-se mai economice sau chiar de neînlocuit.
În creşterea şi exploatarea taurinelor pentru producţia de lapte trebuie să avem în vedere pe de o parte tendinţele actuale cu privire la nivelul performanţelor individuale medii de producţie ale speciei, iar pe de altă parte, a orientărilor ce vizează volumul producţiilor de lapte marfă totală şi a calităţii acesteia în funcţie de destinaţie şi mod de valorificare, în toate cazurile în inter-relaţie cu celelalte specii care asigură fondul mondial al producţiei de lapte. în acest context, remarcăm evoluţia producţiei totale de lapte realizată în medie anual pe locuitor, care în ultimii 30-35 ani a scăzut cu 12,37%, în condiţiile în care producţia mondială de lapte a crescut în acelaşi interval de timp cu 23,91%, raport care însă a fost influenţat nemijlocit de marele decalaj de creştere în timp a populaţiei umane. În acelaşi timp, în funcţie de principalele componente ale laptelui şi mai ales al nivelului producţiilor individuale, preferinţele sunt îndreptate în zonele geografice temperate spre taurine, iar în cele calde şi umede spre bubaline, bovinele întrunind principalele specii crescute şi exploatate pentru producţia de lapte. De remarcat progresele tehnico-ştiinţifice realizate mai ales în ultimii 50 ani, care au condus la ameliorarea şi specializarea raselor pe direcţii de producţie, la optimizarea tehnologiilor de creştere şi exploatare, realizări concretizate în performanţe de producţie individuale ridicate, care în majoritatea ţărilor cu economie dezvoltată depăşeşte 6000 kg lapte, cu conţinut în medie de peste 4% grăsime şi de 3,3% proteină, unde producţiile medii individuale pe exploataţii variază între 7-14 mii kg lapte, recordul producţiei individuale de lapte depăşind 30 mii kg/lactaţie.
Prin conţinut tematic, prin soluţiile tehnologice de creştere şi exploatare a taurinelor pe direcţii de producţie şi de valorificarea acestora, dorim şi sperăm ca lucrarea să constituie un sprijin real şi util pentru toţi cei ce iubesc, cresc sau doresc să crească oricare specie din subfamilia Bovinae (îndeosebi a taurinelor), pentru cei care prin produsele ce le obţin contribuie la bunăstarea şi prosperitatea societăţii în care trăim (Autorii).
In sinteza, lucrarea de faţă prezintă o documentată şi pragmatică tematică privind managementul tehnic: sisteme, tehnologii, metode şi procedee de obţinere a unei cantităţi de lapte cât mai mare, de clitate superioară şi ecoomică.
De asemenea, în lucrare sunt cuprinse date interesante privind: tratarea primară, recepţia, colectarea şi transportul laptelui. Se prezintă proprietăţile senzoriale, fizico-chimice şi microbiiologice normale ale laptelui, defectele, falsificările şi contaminarea laptelui, managementul obţinerii laptelui de calitate superioară prin sisteme moderne. Astfel, producătorii vor furniza lapte cât mai mult, de calitate, iar procesatorii vor obţine produse lactate mai multe şi de calitate superioară.