Limba: RO
Currency: RON
  • RON
Bine ai venit in libraria noastra online! |

Cosul de Cumparaturi

0 items

Dropdown Categories

Tratatul de la Lisabona (intrat in vigoare la 1 Decembrie 2009)

Code: 978-606-8153-02-5 | Rating: Rating: 10
Descriere

 

Lucrarea este structurata pe parcursul a doua parti.

Prima parte contine o prezentare generala, sub aspect teoretic, a principalelor noutati avute in vedere de Noul Tratat de Reforma de la Lisabona, urmand ca in partea a II-a sa fie reproduse integral atat Tratatul privind Uniunea Europeana (TUE), cat si Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene (TFUE), consolidate conform documentului de la Lisabona.

Detalii tehnice

ISBN: 978-606-8153-02-5
Titlul cartii: Tratatul de la Lisabona
Autor | Autori: Eduard Dragomir, Dan Nita
Publicat de: Editura Nomina Lex
Colectia: Drept European
Data aparitiei: 2009
Formatul: A5, Mod de legare: Brosat
Numar de pagini: 466
Price: 29.00 Lei
Cantitate:
Trimite unui prieten Voteaza / Scrie opinia ta Adauga la lista de dorinte Compara cu alte produse

 

Noul Tratat este clădit, în general, pe conţinutul Constituţiei Europene, din cadrul căreia au fost înlăturate prevederile cele mai controversate şi, în primul rând, titlul de „Constituţie”, care speria populaţia europeană prin simbolismul pe care îl cuprindea. În acelaşi timp, pentru ţara noastră, noul tratat este primul pe care îl semnează în calitate de ţară membră.
 
Noul document se spera că va intra în vigoare la 1 ianuarie 2009, după ratificarea sa de către toţi cei 27 de membrii ai Uniunii, însă, şi acest proces de ratificare s-a împotmolit într-un loc devenit se pare „tradiţional” - Irlanda. În această ţară un referendum convocat cu privire la ratificarea tratatului a dat rezultat negativ. A trebuit să fie convocat un alt referendum în a doua parte a anului 2009. Acesta din urmă a arătat o susţinere cu privire la noul Tratat, astfel încât noul Tratat de Reformă de la Lisabona a putut intra în vigoare la 1 decembrie 2009.

 

 
 
ISBN: 978-606-8153-02-5
Titlul cartii: Tratatul de la Lisabona
Autor | Autori: Eduard Dragomir, Dan Nita
Publicat de: Editura Nomina Lex
Colectia: Drept European
Data aparitiei: 2009
Formatul: A5, Mod de legare: Brosat
Numar de pagini: 466

by Avocat Eduard Dragomir, 07 Aug 2012

Tratatul de la Lisabona este un tratat de amendare a tratatelor existente. La intrarea sa în vigoare (1 decembrie 2009), Tratatul de la Lisabona a modificat cele două tratate majore ale Uniunii: Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE, Maastricht, 1992), precum şi Tratatul de instituire a Comunităţii Europene (Roma, 1957). Acesta din urmă a fost redenumit „Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene” (TFUE). O serie de Protocoale şi de Declaraţii sunt anexate Tratatului. Cu titlu separat va fi menţinut Tratatul privind Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom, CEEA).