Codul de procedura civila in teste grila | Carte de: Monica Niculae
Code: 978-606-92007-7-3
|
Rating:
Descriere
Prezenta lucrare a fost special conceputa pentru pregatirea unor examene de admitere la avocatura ori magistratura, dar vine si in sprijinul studentilor care vor sustine examenul de absolvire a facultatii, viitorilor avocati pentru examenul de intrare in barou si avocatilor stagiari in vederea pregatirii examenului de definitivare in profesie.
Codul de procedura civila in teste grila | Carte de: Monica Niculae
Codul de procedura civila in teste grila este o carte utila, in special pentru cei care se pregatesc in vederea sustinerii probei eliminatorie tip grila pentru admiterea in barou si/sau magistratura.
Organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Sinteze pentru pregatirea examenelor de admitere si definitivare in profesia de avocat - editia a IV-a, revazuta si adaugita, Editura Nomina Lex, Bucuresti, 2012.
Aceasta lucrare a fost elaborata in virtutea Legii nr. 51/1995 republicată în 2011, cu modificarile si completările ulterioare (OUG nr. 10/2011 şi Legea nr. 71/2011), avand in vedere, totodata, si Noul Statut al Profesiei de Avocat din 2011, publicat în Monitorul Oficial nr. 898 din 19 decembrie 2011.
Lucrarea este destinată persoanelor care se pregatesc pentru sustinerea examenelor de primire sau definitivare în profesia de avocat, dar poate fi la fel de utila atat profesionistilor dreptului, cat si studentilor.
În elaborarea editiei a III-a, apărută în Septembrie 2011, s-au avut în vedere modificările Codului de procedura civila aduse prin Legea nr. 202/2010 ("Mica Reforma"), privind unele măsuri pentru accelerarea soluționării proceselor, publicată în Monitorul Oficial nr. 714 din 26 octombrie 2010.
Ca noutate absoluta fata de vechile editii, Editia a III-a a acestui manual de drept procesual civil este structurata in doua parti.
In prima parte se analizeaza in detaliu tematica care se cere pentru examenele in avocatura (admitere barou), iar in partea a doua sunt prezentate posibile subiecte de examen si analiza detaliata a acestora.
Deja celebre in toate facultatile de drept, testele grila au devenit in ultimul deceniu un element sine qua non al profesiilor juridice. Examen de licenta. Admitere in magistratura. Intrare in barou. Definitivat sau promovare in profesie. Niciunul dintre aceste concursuri nu poate fi trecut fara testul grila, cea mai raspandita modalitate de examinare si, totodata, calea cea mai sigura de insusire a cunostintelor juridice, bazata pe gandirea logica.
Editia a treia a cartii Teste grila pentru concursuri si examene vine in intampinarea celor care se pregatesc pentru admiterea in magistratura si in barou. Astfel, lucrarea de fata cuprinde peste 3200 de grile, iar sistematizarea acestora urmeaza tematica si bibliografia anuntata pentru examenele din 2012, oferindu-va posibilitatea de a va testa cunostintele cu privire la intreaga materie, ponderea grilelor din fiecare materie fiind influentata de aceasta tematica si bibliografie: primul capitol contine aproximativ 900 de grile din vechiul Cod civil; urmeaza un capitol care cuprinde aproximativ 400 de grile din noul Cod civil (in plus aprox. 150 de grile fata de editia anterioara) iar celelalte capitole – continand grile la materiile de drept penal, procesual civil si procesual penal – au fost, la randul lor, completate cu grile noi iar cele existente au fost revizuite si modificate corespunzator schimbarilor legislative intervenite dupa publicarea editiei anterioare.
Pentru autotestare, ultimul capitol cuprinde o serie de 5 teste recapitulative (a cate 100 de intrebari), fiecare in parte putand fi privit ca un examen adevarat.
Prezenta lucrare se adresează atât studenţilor facultăţilor cu profil juridic, cât şi absolvenţilor acestora care se pregătesc:
- pentru examenul de licenţă,
- pentru admiterea în profesiile juridice de magistrat sau avocat,
- pentru examenul de absolvire a Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor,
- pentru examenele depromovare în funcţii de execuţie a judecătorilor şi procurorilor.
Majoritatea întrebărilor prezintă un grad ridicat de dificultate, motiv pentru care autorul a considerat necesar să explice răspunsurile.
Explicaţiile fac trimitere la dispoziţiile legale relevante, dar şi la practica judiciară sau opiniile exprimate în literatura de specialitate.
Lucrarea este sistematizată, după modelul Codului penal, în întrebări din Partea generală (100) şi întrebări din Partea specială (450), foarte multe întrebări din Partea specială realizează o sinteză a noţiunilor celor două discipline care, în activitatea practică, alcătuiesc un tot unitar.