Albinele, Albinaritul si Produsele Stupului (Culegere de legislatie)
Code: 978-606-92709-8-1
|
Rating:
Descriere
ALBINELE, ALBINĂRITUL ŞI PRODUSELE STUPULUI
Ghidul normativ al apicultorului de succes
- CUPRINS -
LEGEA APICULTURII nr. 89 din 28 aprilie 1998, republicată în 2010
CAPITOLUL I. Dispoziţii generale
CAPITOLUL II. Conservarea, dezvoltarea şi valorificarea fondului melifer
CAPITOLUL III. Cercetarea ştiinţifică şi pregătirea personalului tehnic pentru apicultură
CAPITOLUL IV. Stimularea producătorilor apicoli
CAPITOLUL V. Asociaţia Crescătorilor de Albine din România
CAPITOLUL VI. Dispoziţii finale
REGULAMENTUL PRIVIND ORGANIZAREA STUPĂRITULUI ÎN ROMÂNIA din 28 aprilie 1998, publicat în M. Of. nr. 549 din 5 august 2010
Anexa nr. 1a) la regulament:
AUTORIZAŢIA DE STUPĂRIT PASTORAL ŞI OBLIGAŢIILE POSESORILOR ACESTEIA
Anexa nr. 1b) la regulament:
TABEL PRIVIND PRINCIPALELE ACŢIUNI PREGĂTITOARE PENTRU CAMPANIA DE STUPĂRIT PASTORAL
HOTĂRÂREA GUVERNULUI NR. 245/2011 PRIVIND APROBAREA PROGRAMULUI NAŢIONAL APICOL PENTRU PERIOADA 2011-2013, A NORMELOR DE APLICARE, A CUPRINSULUI GHIDULUI DE BUNE PRACTICI PENTRU APICULTURĂ, PRECUM ŞI A VALORII SPRIJINULUI FINANCIAR
Anexa nr. 1:
PROGRAMUL NAŢIONAL APICOL PENTRU PERIOADA 2011-2013 DIN 16 MARTIE 2011
CAPITOLUL I. Scopul Programului Naţional Apicol
CAPITOLUL II. Acţiunile Programului
CAPITOLUL III. Beneficiarii Programului
CAPITOLUL IV. Modul de finanţare
CAPITOLUL V. Instituţiile publice responsabile
CAPITOLUL VI. Detalierea acţiunilor aprobate în Program
1. Asistenţă tehnică pentru apicultori şi grupuri de apicultori - Tipărirea şi multiplicarea Ghidului de bune practici pentru apicultură şi a materialelor informative, respectiv flayere, afişe, broşuri
2. Combaterea varoozei
3. Susţinerea refacerii efectivului de familii de albine pe teritoriul naţional - Achiziţionarea de mătci, roi la pachet, roi pe faguri şi familii de albine din rase omologate în România
4. Raţionalizarea stupăritului pastoral - Achiziţionarea de stupi în vederea reformării stupilor uzaţi în urma deplasării acestora în pastoral
5. Asistenţă pentru laboratoarele de analiză a caracteristicilor fizico-chimice ale mierii - Efectuarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii
CAPITOLUL VII. Dispoziţii finale
Anexa nr. 2:
NORME DE APLICARE A PROGRAMULUI NAŢIONAL APICOL PENTRU PERIOADA 2011-2013 DIN 16 MARTIE 2011
Anexa nr. 3:
CUPRINSUL GHIDULUI DE BUNE PRACTICI PENTRU APICULTURĂ
PROGRAMUL DE AMELIORARE A ALBINELOR DIN ROMÂNIA
din 23 aprilie 2003, publicat în M. Of. nr. 516bis din 17 iulie 2003 (aprobat prin Ordinul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor nr. 309 din 23 aprilie 2003)
INTRODUCERE
CAPITOLUL 1. Sistemul de exploatare şi tendinţele evoluţiei
efectivelor de albine şi ale metodicii de exploatare
CAPITOLUL 2. Sistemul de ameliorare
2.1. Factorii restrictivi ai progresului genetic la albine determinaţi de particularităţile genetice şi condiţiile de mediu
CAPITOLUL 3. Obiectivele programului de ameliorare
CAPITOLUL 4. Programul tehnic şi tehnologia de ameliorare
4.1. Metodica selecţiei
4.1.1. Selecţia masală este selecţia făcută pe baza producţiei de miere a familiilor de albine, comparaţia făcându-se între contemporane (stupină, an, sezon).
4.1.2. Selecţia pentru producerea de mătci şi difuzarea lor
CAPITOLUL 5. Conservarea resurselor genetice la albine (rezervaţii)
CAPITOLUL 6. Cadrul instituţional
CAPITOLUL 7. Cadrul legislativ
CRITERIILE DE AUTORIZARE A STUPINEI DE MULTIPLICARE (aprobate prin Ordinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 413 din 20 iunie 2008, cu modificările şi completările aduse prin Ordinul nr. 51/2011)
NORMELE PRIVIND DENUMIREA, DESCRIEREA, DEFINIREA, CARACTERISTICILE ŞI COMPOZIŢIA MIERII (aprobate prin Ordinul Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului nr. 522 din 11 august 2003)
LEGEA NR. 491 DIN 18 NOIEMBRIE 2003 PRIVIND PLANTELE MEDICINALE ŞI AROMATICE, PRECUM ŞI PRODUSELE STUPULUI
GHID DIN 11 IULIE 2011 DE BUNĂ PRACTICĂ PENTRU CULTIVAREA ŞI RECOLTAREA PLANTELOR MEDICINALE ŞI AROMATICE
Introducere
CAPITOLUL I. Aspecte generale privind cultivarea plantelor medicinale şi aromatice
1.1. Generalităţi
1.2. Zonare
1.3. Condiţiile de climă şi sol
1.4. Tehnologia de cultivare
1.4.1. Rotaţia
1.4.2. Fertilizarea
1.4.3. Lucrările solului
1.4.4. Semănatul şi plantatul
1.4.5. Lucrări de îngrijire
CAPITOLUL II. Elemente din tehnologia de cultivare a principalelor plante aromatice şi medicinale cultivate în România
CAPITOLUL III. Recoltarea plantelor medicinale şi aromatice
3.1. Recoltarea plantelor medicinale şi aromatice obţinute din culturi
3.2. Condiţii de recoltare a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană
CAPITOLUL IV. Specii de plante medicinale şi aromatice cultivate la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Agricultură Fundulea
NORME TEHNICE DIN 22 NOIEMBRIE 2005 PRIVIND COMERCIALIZAREA SUPLIMENTELOR ALIMENTARE PREDOZATE DE ORIGINE ANIMALĂ ŞI VEGETALĂ ŞI/SAU A AMESTECURILOR ACESTORA CU VITAMINE, MINERALE ŞI ALŢI NUTRIENŢI
DIRECTIVA 2001/110/CE A CONSILIULUI DIN 20 DECEMBRIE 2001 PRIVIND MIEREA
Anexa I:
DENUMIREA PRODUSELOR, CARACTERISTICI ȘI DEFINIȚII
Anexa II:
CRITERIILE DE COMPOZIȚIE PENTRU MIERE
COMUNICAREA COMISIEI EUROPENE PRIVIND SĂNĂTATEA ALBINELOR, Bruxelles, 6 decembrie 2010
I. Introducere
II. Sectorul apicol din UE
III. Ce afectează sănătatea albinelor?
IV. Cadrul privind sănătatea animală pentru albine în UE
(1) Cerinţele de sănătate animală în vigoare pentru protecţia sănătăţii albinelor în UE
(2) Protejarea sănătăţii albinelor împotriva bolilor exotice
(3) Strategia în materie de sănătate animală şi sănătate a albinelor
(4) Necesitatea cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnice adecvate privind sănătatea albinelor
(5) Laboratorul de referinţă al UE (LRUE) pentru sănătatea albinelor
(6) Îmbunătăţirea cunoştinţelor privind sănătatea albinelor – contribuţia programului „O formare mai bună pentru o hrană mai sigură”
V. Disponibilitatea medicamentelor veterinare pentru albine
VI. Aspecte privind siguranţa alimentară (reziduuri în miere)
VII. Pesticide
VIII. Organisme modificate genetic (OMG-uri).
IX. Protejarea albinelor prin abordarea declinului biodiversităţii
X. Politica agricolă comună şi sănătatea albinelor
XI. Cercetări privind sănătatea albinelor
XII. Comunicarea în legătură cu problemele de sănătate a albinelor
XIII. Legătura globală cu activităţile internaţionale
XIV. Concluzii
ISBN: | 978-606-92709-8-1 |
---|---|
Titlul cartii: | Albinele, Albinaritul si produsele stupului |
Publicat de: | Editura Gramen |
Colectia: | Afaceri agricole |
Data aparitiei: | 2012 |
Formatul: | A5, Mod de legare: Brosat |
Numar de pagini: | 192 |