Trufele (Tuber spp.) sunt ciuperci comestibile cu un gust şi o aromă excepţionale, bogate în substanţe nutritive, minerale, vitamine şi cu steroizi care sunt feromoni sexuali.
5. Importanţa economică şi alimentară 6. Morfologia
7. Nutriţia trufelor
8. Înmulţirea trufelor
9. Trufe –prezentare
9.1. Tuber melanosporum
9.2. Tuber aestivum
9.3. Tuber magnatum
9.4. Tuber brumale
9.5. Tuber macrosporum
9.6. Tuber mesentericum
9.7. Choiromyces meandriformis
9.8. Tuber rufum
9.9. Tuber rapaedorum
9.10. Tuber dryophilum
9.11. Tuber excavatum
9.12. Tuber fulgens
9.13. Tuber puberulum
9.14. Tuber maculatum
9.15. Hydnotria tulasnei
10. Recoltarea trufelor din natură
10. 1. Metode de recoltare
10. 2. Specii de arbori trufieri
10. 3. Despre dresajul câinilor şi rase
11. Cultura trufelor poate fi o afacere pe termen lung
11. 1. Alegerea terenului
11. 2. Alegerea esenţelor trufiere
11. 3. Plantarea speciilor trufiere
11. 4. Măsuri de menţinere a condiţiilor de mediu
11. 5. Recoltarea trufelor
12. Ambalarea şi conservarea
13. Reţete culinare cu trufe
14. Prezentare de conserve şi diferite esenţe de trufe
Glosar de termeni
BIBLIOGRAFIE
BIBLIOGRAFIE
- Eliade Eugenia, Toma M., 1971, Ciuperci, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti;
- Paolocci Fr., Rubini A., Claudia Riccioni, Arcioni S., 2006, Reevaluation of the life Cycle of Tuber magnatum, Appl. And Envir. Microb., pag. 2390-2393;
- Sălăgeanu Gh., Sălăgeanu Anişoara, 1985, Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România, Editura CERES, Bucureşti;
- Tudor Ioana, 1996, Ciuperci şi preparate culinare cu ciuperci, Editura Ştiinţifică, Bucureşti;
- Tudor Ioana, 1999, Preparate şi conserve vegetariene din ciuperci, Editura Tehnică, Bucureşti.
ISBN:
978-606-8153-08-7
Titlul cartii:
Trufele - O afacere profitabila pe termen lung
Autor | Autori:
Ioana Tudor
Publicat de:
Editura Nomina Lex
Colectia:
Afaceri agricole
Data aparitiei:
2010
Formatul:
A5, Mod de legare: Brosat
Numar de pagini:
168
5by Deosebirea trufelor fata de alte ciuperci, 31 Jul 2012
Trufele - O afacere profitabila pe termen lung
În comparaţie cu celelalte specii de ciuperci comestibile din familia Agaricaceae, trufele sunt ciuperci neobişnuite: nu au pălărie şi nici picior, iar ascocarpul, (fructul comestibil) se aseamănă cu tuberculii de cartofi având formă mai mult sau mai puţin rotundă sau uşor ovoidală, de mărime ce variază frecvent între 3 – 10 cm în diametru. Cuticula este cerebriformă.
5by 300 Euro/kg din exportul de trufe!, 31 Jul 2012
Trufele se situeaza printre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale, cultivarea trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia iar dupa o anumita perioada profiturile pot fi uriase.
În prezenta lucrare vor fi descrise patru specii de ciuperci Pleurotus ce pot fi luate în cultură în prezent în ţara noastră precum şi tehnologia de cultură pentru 7 specii, pentru cultivatorii români .
Cele patru specii de Pleurotus cultivate la noi în ţară şi pentru care sunt elaborate tehnologii de cultură sunt:
- Pleurotus ostreatus (păstrăvul vânăt, păstrăvul de fag sau bureţi);
- Pleurotus florida (păstrăvul crem-roşiatic sau buretele crem-roşiatic);
- Pleurotus cornucopiae (buretele cornet, buretele galben sau cornul abundenţei);
- Pleurotus sajor-caju (păstrăvul brun sau buretele brun).
Ciupercăria poate fi o afacere mai mică sau mai extinsă, în funcţie de ceea ce se doreşte. În prezenta lucrare autoare vine cu soluţii atât pen tru marii cultivatori, dar mai ales pentru cultivatorii mici, pentru cei ce vor să cultive ciuperci în sistem clasic-gospodăresc, cu investiţii minime. Diferenţa dintre ciupercăriile clasice şi cele intensive este repzentată de suma fondurilor investite şi care determină amploarea, suprafaţa şi tehnologizarea.
O ciupercărie intensivă este o mică uzină de produc ciuperci, cu funcţionare non-stop, cu mecanizare, automatizare şi microclimat controlat pe computer. Ciupercăria nu cunoaşte pauze sau sărbători, se udă sau se recoltează şi de Revelion şi de Paşte, şi în orice duminică. Fluxul de lucru este continuu ca şi în zootehnie sau în alte ramuri cu funcţionare non-stop.
Această lucrare se doreşte a veni în sprijinul celor ce recoltează ciuperci din flora spontană pentru a putea evita greşelile şi confuziile inerente. Nu este o lucrare pentru micologii specializaţi, nu abordează detaliile ce ţin de expunerea la microscopul optic, electronic sau cu baleaj a unor părţi componente ale ciupercilor. Se face referire la părţile componente ce se pot observa cu ochiul liber, formă, culoare, gust, consistenţă, miros, reacţie la atingere, rupere sau tăiere etc.
În librării au mai apărut lucrări cu prezentarea de specii de ciuperci, însă acestea nu erau specii ce cresc în ţara noastră, deci erau lucrări traduse, iar prezenta carte se doreşte a veni în sprijinul culegătorului şi consumatorului autohton. De aceea am încercat să prezint cele mai importante specii de ciuperci comestibile, toxice şi fără valoare alimentară din ţara noastră şi cu marea diversitate de denumiri populare în funcţie de zona geografică.
Ciupercile comestibile constituie un produs agroalimentar foarte apreciat în arta culinară. Acest fapt se datorează în primul rând, valorii nutritive deosebite care depinde în principal, de compoziţia chimică complexă a lor.
Compoziţia chimică diferă de la o specie la alta, iar în cadrul aceleiaşi specii depinde de stadiul de dezvoltare, de substratul nutritiv pe care se dezvoltă, de partea carpoforului luată în consideraţie (pălărie, picior, lamele etc.), de factorii ecologici în perioada de creştere etc..
În general, compoziţia ciupercilor este alcătuită din apă (care reprezintă peste 80% din greutatea totală) şi substanţa uscată (materii organice şi minerale).
Prezentate, procentual, principalele grupe de substanţe care intră în alcătuirea ciupercilor raportate la 100 g substanţă proaspătă:
Apă: 82-92%
Substanţă uscată: 8-18% din care: substanţe organice: 7,5-16,5%: proteine: 3-6%, glucide: 1-3% si alte substanţe lipsite de azot: 2,5-5%
Lipide (grăsimi): 0,5-1%
Alte substanţe organice: 0,5-1,5%
Proteinele din ciuperci sunt asemănătoare, ca structură, cu proteinele din cazeina din lapte, albumina din ou, gliadina din boabe de grâu, fi ind alcătuite din aceiaşi aminoacizi.
Editura Gramen impreuna cu Editura Nomina Lex reunesc in cadrul acestui pachet promotional 6 carti scrise de singurul specialist roman in domeniu - Dr. ing. Ioana Tudor - ce contin o baza de documentare utila acelora care vor sa porneasca o afacere in domeniul ciupercilordar si acelora care desfasoara deja activitati in acest domeniu.
Comandand acest pachet veti primi acum la un pret promotional (35 % REDUCERE) urmatoarele lucrari in format tiparit:
1. Miceliul de ciuperci. Ghid de producere a miceliului in sistem intensiv si clasic, Autor: Dr. ing. Ioana Tudor - Editura Gramen, Bucuresti, 2012 (Pret de coperta: 39 Lei);
2. Cultura ciupercilor pentru incepatori, Autor: Dr. ing. Ioana Tudor - Editura Nomina Lex, Bucuresti, 2010 (Pret de coperta: 23 Lei);
3. Cultura ciupercilor Pleurotus, Autor: Dr. ing. Ioana Tudor - Editura Nomina Lex, Bucuresti, 2010 (Pret de coperta: 22 Lei);
4. Trufele - O afacere profitabila pe termen lung, Autor: Dr. ing. Ioana Tudor - Editura Nomina Lex, Bucuresti, 2010 (Pret de coperta: 20 Lei);
5. O nouă afacere profitabilă cu ciuperci: Cultura Shiitake - lentinus edodes, ciuperca longevităţii. Ghid practic pentru începători şi avansaţi, Autor: Dr. ing. Ioana Tudor - Editura Nomina Lex, Bucuresti, 2010 (Pret de coperta: 45 Lei);
6. Reţete culinare şi conserve cu ciuperci, Autor: Dr. ing. Ioana Tudor - Editura Nomina Lex, Bucuresti, 2010 (Pret de coperta: 17 Lei).
Manualul de crestere a pasarilor,este un ghid complet care ofera referiri complete si usor de aplicat tuturor celor care doresc sa devina crescatori de pasari atat din dorinta de a-si asigura hrana proaspata si sanatoasa cat si ca hobby. Principalele sectiuni ale cartii sunt: achizitia (selectarea rasei,hibrizilor sau a altor specii domestice);ingrijirea zilnica ,ingrijirea in functie de anotimp,hranirea si adaparea,adaposturi,masuri impotriva pradatorilor,control parazitologic,clocitul (calitatea oualor,vanzarea) reglaje; boli comune (inclusiv diagnostice simple) biologie,sanatate,nutritie ;proceduri de incubator. Cartea cuprinde 192 pagini color, in format A4.
La nivel european s-a considerat necesar a se stabili unele standarde minime comune pentru protecţia porcilor de fermă şi de îngrăşare, pentru a garanta dezvoltarea raţională a producţiei. Porcinele ar trebui să beneficieze de un mediu corespunzător nevoilor lor de mişcare şi explorare. Bunăstarea porcinelor este ameninţată de restricţiile severe de spaţiu. Atunci când porcinele sunt ţinute în grupuri, trebuie luate măsuri de administrare corespunzătoare pentru protecţia lor şi pentru a spori nivelul lor de bunăstare.
Scroafele preferă interacţiunile sociale cu alte porcine atunci când li se oferă libertatea de mişcare şi un mediu variat. Prin urmare, ţinerea scroafelor în spaţii permanent închise ar trebui interzisă, consideră Uniunea Europeana.
Tăierea cozii, tăierea şi pilirea dinţilor pot provoca porcinelor dureri imediate şi uneori prelungite. Castrarea poate provoca dureri prelungite care pot fi mai intense în cazul în care intervine ruperea ţesuturilor. Prin urmare, aceste practici sunt în detrimentul bunăstării porcinelor, în special atunci când sunt efectuate de către persoane incompetente sau lipsite de experienţă.
În acest context se considerat necesară stabilirea unor norme care să asigure practici mai bune. Mai multe detalii despre toate acestea veţi găsi în lucrarea de faţă.
Domesticirea timpurie a gâştelor a avut loc, pe de o parte, datorită valorii alimentare a produselor ce se pot obţine - carne, ficat, ouă - dar şi celorlalte calităţi – spre exemplu, gâştele pot avea un rol esenţial în buna pază a gospodăriei datorită zgomotului pe care îl produc atunci când în perimetrul gospodăriei pătrund oameni sau animale nefamiliale.
De o importanţă deosebită este şi producţia de pene, în special puf, care se utilizează în industria textilă, spre exemplu, în confecţionarea de perne şi plăpumi fine, de cea mai bună calitate.